bränning-isrealisk-flagga
Inrikes

Efter antisemitiska mordbränder och dödshot – många tror att rasismen är på väg att öka

Publicerad 1/11/2018
Annons

En färsk opinionsundersökning genomförd av myndigheten ’Forum för levande historia’ indikerar att många svenskar befarar att rasismen i landet är på väg att öka. Undersökningen kommer i kölvattnet av rapporterna från bl.a. Göteborg och Malmö om mordbränder mot judiska byggnader, bränning av israeliska flaggor och manifestationer med slagord om att ”döda judarna” efter att USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. 

Enligt undersökningen tror nära hälften (44 procent) av svenskarna att rasismen i Sverige kommer att öka under 2018. Ungefär lika många (47 procent) säger sig ha bevittnat rasism i Sverige under 2017. Det framgår inte av enkätsvaren vilken typ av rasism respondenterna iakttagit. Stort mediefokus den senaste tiden har emellertid legat på den antisemitism som förekommer inom det ’muslimska civilsamhället’.

LÄS MER: Feras och Khaled häktade för mordbrand mot synagoga i Göteborg

1 111 personer har deltagit i undersökningen som gjordes i november och december. Ingrid Lomfors, som är överintendent på ’Forum för levande historia’, säger i en kommentar till media att hon anser svaren vara ”otroligt nedslående och allvarliga”.

Nästan 70 procent av de tillfrågade tycker att det behövs mer samtal och mer kunskap om rasism i samhället. De svarande har dock inte heller här fått uppge vilken typ av rasism de anser att det behövs mer kunskap och det har talats för lite om.

LÄS MER: Antisemitisk demonstration i Malmö: ”Vi ska skjuta judarna”

’Forum för levande historia’ lanserar just nu på sin webbplats en satsning som man kallar ”Prata rasism” som har som syfte att göra myndighetens samlade kunskap mer lättillgänglig. I motsats till vad medierna uppmärksammat den senaste tiden gällande rasism bland invandrargrupper, ligger fokus för ”Prata rasism” i huvudsak på fördomar och intolerans bland svenskar visavi invandrare.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons