nypd-780387_pixabay

Polis New York https://pixabay.com/sv/photos/nypd-nyc-polisen-city-manhattan-780387/

Utrikes

Efter Black Lives Matter: Fördubblat antal skjutningar när polisstyrka i New York lades ned

Publicerad 7/7/2020
Annons

Vapenvåldet har exploderat i New York sedan polisen där efter bland annat påtryckningar från Black Lives Matter i mitten av juni upplöste en betydande del av sin polisstyrka. Antalet skjutningar har mer än fördubblats och en övervägande del av offren är svarta.   

New York Post som rapporterar om situationen kallar utvecklingen ”chockerande”. Ett av offren, en 35-årig svart man vid namn Jamie Glasgow sköts ihjäl utanför en fest den 17 juni där han hyrts in som DJ. Hans mor är starkt kritisk till att NYPD lyssnat på Black Lives Matter och gjort sig av med hela 600 av stadens brottsbekämpande poliser.

– Jag upplever det som att man lämnar över staden i händerna på de kriminella. Många liv kunde ha räddats, inte bara min sons, säger hon i en intervju med New York Post.

En annan svart man som fallit offer för det eskalerande vapenvåldet som en följd av att stora delar av stadens polisstyrkor avskaffats är en 17-åring som bara några dagar innan hade tagit sin High School-examen.

New York är en av flera platser i landet som monterat ned sin poliskår efter påståenden från Black Lives Matter-aktivister om rasism inom kåren. Detta efter att den grovt kriminelle missbrukaren George Floyd avled i samband med att han greps av polis i slutet av maj i Minneapolis då han försökte prångla ut falska sedlar.

Den del av poliskåren som upplösts i New York har beskrivits som en ”elitstyrka” av stadens borgmästare Bill de Blasio och har varit erkänt framgångsrik med att hålla stadens gatuvåld i schack. Styrkan har dock på samma sätt som poliser i Sverige från vänsterhåll anklagats för att ägna sig åt ”rasprofilering”.

Joseph Imperatrice, som tdiigare innehaft en ledande position inom denna del av kåren och som grundat organisationen Blue Lives Matter för att värna polismäns liv menar att nedläggningen av den aktuella styrkan är ”en katastrof för brottsbekämpningen”.

– Utan det här verktyget blir det avsevärt svårare att bekämpa ökningen av skjutningar och andra allvarliga brott och att stoppa inflödet av illegala vapen i bostadsområdena.

Ansvariga inom NYPD avvisar dock att det skenande antalet kriminella skjutningar skulle ha något att göra med deras beslut att lägga ned den 600 man starka gatubrottsbekämpande avdelningen efter påtryckningar från BLM. I stället lägger man skulden på covid-19.

authorimage

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons