33971297343_eefb2af5ac_z (1)

USA är ett av länderna vars medborgare får snabbare flygplatsköer. Foto: Vita huset

Utrikes

Efter Brexit: allierade får snabbare flygplatsköer och bilaterala handelsavtal

Publicerad 10/31/2018
Annons

Medborgare från några av Storbritanniens närmast allierade kommer kunna använda ”fast track”-kontroller som tidigare varit reserverade för personer med EU-pass. Det signalerar att Storbritannien går vidare och stärker gamla allianser och bygger nya post-Brexit.

Finansminister Philip Hammond offentliggjorde det hela i måndagens budget, enligt Breitbart.

– Vi öppnar för användandet av e-pass vid Heathrow och andra flygplatser… för närvarande endast tillgängliga för EEA-medborgare, sa han och la till att det ”visar klart och tydligt för resten av världen att Storbritannien är ”open for business”.

Förändringen, som ska gå igenom i sommar, berör besökare från USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och blivande bilaterala handelspartnern Japan.

Välkomnade nyheten
VD för Heathrow flygplats, John Holland-Kaye, sa dock i tisdags att regeringen bör överväga att införa förändringen redan i mars, när England officiellt lämnar EU, och menar att det också signalerar att landet är ”open for business”, enligt AP.

Australiens ambassad i London välkomnade nyheten och sa att ”vi har jobbat för detta en tid så det är fantastiskt att det nu är offentliggjort”. Australiens före detta utrikesminister Alexander Downer lade till att ”detta är ytterligare ett steg framåt i relationerna mellan Australien och Storbritannien”.

Bilaterala handelsavtal
Det kommersiella förhållandet mellan Storbritannien, Australien och Nya Zeeland började glida isär efter att premiärminister Edward Heath tog England in i European Economic Community år 1973 där Heath gick med på att införa EEC-tullar mot sina krigsallierade.

Dessa sprickor är på väg att lagas enligt källor som sa att handelsminister Liam Fox är klar med handelsavtal dag ett efter att Storbritannien avslutar sin övergångsperiod med EU år 2020.

Även Kanada vill ha bilateralt avtal med Storbritannien och hoppas det blir en förbättring med landets Comprehensive Economic and Trade-avtal (CETA) med EU.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons