När Facebooks grundare Mark Zuckerberg vittnade inför den amerikanska kongressen bedyrade han att man inte på något sätt särbehandlar personer och organisationer baserat på ideologi. Efter Project Veritas avslöjade att man visst gör skillnad på konservativa och liberaler, har nu kongressledamot Matt Gaetz i ett brev till justitieminister William Barr krävt att Zuckerberg utreds.

Det var i april 2018 som Mark Zuckerberg vittnade under ed i ett kongressförhör där han fick frågor om hur Facebook motarbetar innehåll som stödjer president Donald Trump och hans agenda. Vid två tillfällen avvisade Zuckerberg uppgifter om företagets censur av konservativa.

Project Veritas avslöjade dock nyligen information från flera av Facebooks före detta ”innehållsmoderatorer” som uppvisat omfattande bevis på just sådan censur och manipulation.

LÄS ÄVEN: Skrev ’kränkande’ kommentarer på Facebook – fick hembesök av polis

Enligt Gaetz utgör Zuckerbergs falska vittnesmål ett eventuellt brott mot federala lagar.

Riskerar fem års fängelse

Ifall en jury skulle övertygas om att Zuckerberg förfalskat, dolt eller mörkat plattformens rutiner alternativt uppgett falska uppgifter kan han dömas. En sådan dom kan innebära upp till fem års fängelse.

LÄS ÄVEN: Twitter hackat – kan avslöja plattformens lögn i kongressförhör

En av de föra detta anställda visselblåsare som delat sina erfarenheter med Project Veritas är Zach McElroy som mer än gärna själv vittnar inför kongressen om vad han vet.

– Vi måste agera mot big tech-censur nu, innan det är för sent, säger han.

AI letar upp konservativt innehåll

Enligt McElroy använder sig Facebook av artificiell intelligens, AI, som flaggar innehåll för manuell granskning och har programmerats för att upptäcka innehåll och kommentarer som är positivt inställda mot republikaner.

LÄS ÄVEN: Dold kamera inifrån Facebook: ”Om någon bär en Trump-keps raderar jag dem för terrorism”

Då han arbetade på företaget var 75-80 procent av det som låg i kön för att granskas material från republikanska sidor, politiker, journalister och sidor som stödjer president Trump eller konservativa.

Liknas vid terrorism

”Om någon bär en MAGA-hatt, tar jag bort dem för terrorism”, uppgav en anställd inför dold kamera. ”MAGA” står för Make America Great Again och är president Trumps kampanjslogan.

En annan visselblåsare var Ryan Hartwig som sagt att det till slut skulle ha varit farligt för honom att arbeta på Facebook och samtidigt öppet stödja Trump. Han ska ha bevittnat hur man dagligen censurerade konservativa röster.

LÄS ÄVEN: Yttrandefriheten på Facebook kan begränsas ytterligare efter Trumps inlägg