Det var en glad statstelevision som igår kväll rapporterade att Sverige är med och finansierar en halv miljon doser av Astra Zenecas vaccin som kommit till Elfenbenskusten. Detta samtidigt som vaccinationen på hemmaplan inte kan beskrivas som något annat än ett fiasko.

Det västafrikanska landet har inte drabbats av coronapandemin i någon större utsträckning – enligt siffror från statstelevisionen dog endast 202 personer av Covid-19 på en befolkning av över 25 miljoner. Detta kan jämföras med dödstalet i Sverige som ligger på över 13 tusen personer och ökar varje dag med tiotals nya.

Trots att Sverige är mycket hårdare drabbat av coronapandemin ligger Sverige långt efter jämförbara länder i vaccinationstakten. Varje dag av försening kostar tiotals svenskar livet. Det är mot denna bakgrund som regeringens satsning på vaccinering av befolkningen i Elfenbenskusten ska ses.

LÄS MER: Löfven efter vaccinationsfiaskot: Inte viktigt om vi är etta, trea eller sjua

En av anledningarna till varför vaccinationerna dröjer i Sverige uppges vara brist på vaccin globalt och problem med produktionen på Astra Zenecas anläggningar – men till Elfenbenskusten finns det alltså 500 tusen doser.

De första som fick den svenskfinansierade sprutan var ministrar i Elfenbenskustens regering. Vidare i reportaget syns välklädda expater och personer som till synes tillhör medelklassen som väntar på sin tur att få vaccinet. En egenföretagare som driver en elektronikbutik berättar att han är glad över att få den eftertraktade sprutan. Det framgår inte om företagaren tillhör någon riskgrupp:

Det som däremot framgår är att de grupper som ska få vaccinet inkluderar bland annat personer som är anställda inom försvaret. Samtidigt uppges det att det västafrikanska landet ändå är missnöjt och menar att man borde ha fått mer.

Trots leveransen av vaccinet – som är gratis för Elfbenskustens försvarsmakt och medelklassen där, men är betald av skattebetalarna i Väst – menar man att det finns ”en känsla av att Väst hamstrar vaccin och inte delar med sig”. Detta är ett problem som behöver lösas enligt statstelevisionen.

Hela inslaget kan ses nedan: