Regeringen satsar på höjda kunskapsresultat och ökad trygghet

Mats Persson. Foto: Ellen Pileblad / Regeringskansliet

Inrikes

Efter granskning av vänsterforskare – studenter ska kunna stängas av enklare

Publicerad 9/9/2023
Annons

I kölvattnet av att vänsterakademikern och rasaktivisten Tobias Hübinette har sjukskrivit sig efter att ha blivit granskad av högerjournalisten och aktivisten Christian Peterson, lovar utbildningsminister Mats Persson (L) att man ska ta fram ny lagstiftning för att göra det enklare att stänga av studenter.

Peterson anmälde sig till Hübinettes kurs i ”ras och vithet i Sverige” på Karlstad universitet. Detta kunde inte den flerfaldigt dömde Hübinette, med ett vänsterextremistiskt förflutet, tolerera och sjukskrev sig.

Gammelmedier som rapporterar om fallet kallar Peterson ”högerradikal” men nämner inget om Hübinettes digra cv.

LÄS ÄVEN: Vänsterforskare sjukskriven efter konflikt med kritisk student – ”Skriver väldigt nedsättande”

Efter uppmärksamheten kring konflikten går utbildningsministern ut och försäkrar att det ska bli lättare att stänga av sådana som Peterson.

– Universitet och högskolor behöver ha större befogenheter att avskilja studenter från högskoleutbildning när det är uppenbart att studenterna har ett beteende som är olämpligt för fortsatta fortsatta studier, säger Mats Persson till DN.

Fortsätter granskandet

Enligt Persson ska man vara ”väldigt bekymrade” och vill uppdatera lagstiftningen, som han i dag menar är omodern och förlegad, ”så att den utgår från verkligheten”

Christian Peterson uppger att han att han tänker fortsätta granska Tobias Hübinette och söka forskarens samtliga universitetskurser i framtiden.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Varför stöttar regeringen vänsterns censuriver?”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons