Efter Gretas tal: Regeringen höjer biståndet till FN:s klimatfond till åtta miljarder

1.1K Shares

Häromdagen höll 16-åriga Greta Thunberg ett uppmärksammat tal vid det internationella FN-toppmötet Climate Action Summit i New York för klimatalarmister från hela världen. Talet hyllades av den svenska regeringen som meddelar att man nu ökar biståndet till FN:s klimatfond till åtta miljarder kronor per år – en fördubbling jämfört med tidigare.

Fonden upprättades för fem år sedan i samband med att teorierna om jordens nära förestående undergång på grund av människans koldioxidutsläpp i atmosfären började ta fart på allvar. Den svenska regeringen tog då på sig den internationella ledartröjan genom att bidra med 4 miljarder skattekronor, mer än något annat land.

Med det aktuella beslutet dubblar regeringen biståndet till FN:s klimatfond till 8 miljarder. Genom höjningen konsoliderar man sig ytterligare som bäst i klassen som nationell biståndsgivare till FN:s GCF-fond.

Regeringen har lyssnat på Greta
Beslutet kommer i anslutning till att profilerade 16-åriga klimatalarmisten och skolstrejkaren Greta Tunberg talat vid FN-toppmötet, ett tal som hyllats av den svenska regeringen men samtidigt fått skarp kritik från andra håll. Så här skrev justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) efter att ha hört Greta tala:

Beskedet om att rekordhöja Sveriges bistånd till FN:s klimatfond kommunicerades nationellt av biståndsminister Peter Eriksson (MP) och utannonserades i FN av statsminister Stefan Löfven (S) i dennes tal häromdagen.

Beslutet motiverades av Löfven med att ”alla måste göra sitt” med hänvisning till den ”klimatkris” han menade hotar mänsklighetens existens. Han berömde i en kommentar till media också Greta som han menade med sitt tal varit ”en oerhörd inspiratör” för regeringen.

Regeringen meddelar att man även ökar på biståndet till flera andra FN-fonder. Vilka fonder och belopp det rör sig om uppges inte.

Felaktig uppgift rapporteras av TT och media
Den svenska nyhetsbyrån TT skriver i ett telegram som citeras av flera medier, bland annat statliga SVT, att regeringen höjer biståndet till FN:s klimatfond till 8 miljarder om året. Den korrekta uppgiften är 8 miljarder för åren 2020-2023. Med den förra perioden medräknad blir det total 12 miljarder skattekronor.

1.1K Shares

På grund av tekniska problem är Disqus kommentarsfält ur funktion för närvarande.

Vi jobbar på att lösa det och tackar för er förståelse!