lombardy

Folk flockas till tågen i Lombardiet

Utrikes

Efter karantän-beskedet i Lombardiet: tusentals försöker fly området

Publicerad 3/9/2020
Annons

Efter Italiens beslut att sätta hela Lombardiet i norra Italien i karantän har panik börjat sprida sig. Tusentals försöker nu fly området och det rapporteras om överfulla tågstationer och massiv trafik efter att karantänplanerna avslöjades av Corriere della Sera sent i lördags. Samtidigt upphäver Vietnam visumlättnaden för en rad länder för att förhindra smittan.

Italien hade sin högsta ökning av dödsfall lördag till söndag och har hamnat i kaos efter att karantänplanerna som omfattar 16 miljoner människor avslöjades i lördags.

Lombardiet plus 14 andra städer i närheten har satts i karantän efter att dödstalet stigit från 233 till 366, en 50-procentig ökning på 24 timmar. Totalt sett har 7 375 personer bekräftats smittade enligt officiella siffror, rapporterar the Guardian.

Bilder florerar nu som visar hur människor försöker fly karantänen genom att flockas till tågen:

Motverkar karantänen

I Salerno väntade polis och sjukvårdare i ansiktsmasker och biodräkter på de passagerare som åkt tåg från Lombardiet.

– Vad som hände genom läckan i media har fått massor av folk att försöka fly, vilket ger motsatt effekt till vad beslutet [om karantän, red.anm] försöker uppnå, varnade Roberto Burioni, professor i mikrobiologi och virologi vid Vita-Salute San Raffaele University i Milano.

– Tyvärr kommer vissa av de som flytt vara infekterade av viruset, fortsatte han.

Borgmästaren i Puglia, Michele Emiliano, beslutade att sätta alla som kommer från norr i karantän.

– Gå av vid första stationen, ta inte flyg till Bari och Brindisi, gå tillbaka till din bil, gå av bussen vid nästa stopp. skrev han på Facebook riktat mot de som bor i norra Italien, sa han.

– Ta inte med er epidemin från Lombardiet, Veneto och Emilia epidemic till Puglia. Du tar med dig viruset in i dina bröders, systrars, far- och morföräldrar,s kusiners och föräldrars lungor, fortsatte Michele Emiliano.

Tomma läktare

En annorlunda syn är från Italiens fotboll. Här spelas en fotbollsmatch inför tomma läktare mellan storlaget Milan och Genoa:

Vietnam drar in visumfrihet

Vietnam har dragit in sitt visumfrihetsprogram för medborgare från Danmark, Norge, Finland, Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien i ett försök att förhindra spridningen av coronaviruset inom sina gränser.

Beslutet kom efter att flera nya fall av corona kopplades till ett flyg från London till Hanoi den 2 mars. Vid det tillfället hade landet gått 22 dagar utan rapporter om nya infektioner innan det nya klustret upptäcktes.

Sju britter var bland de 14 patienter som testades positivt de senaste dagarna. Tiotals passagerare från flyget har satts i karantän liksom folk de varit i kontakt med. I söndags hade Vietnam totalt sett 30 fall av corona enligt officiell statistik.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1058Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons