Tidigare i år tog SVT-journalisten Karin Gunnarsson över som tävlingsproducent för Melodifestivalen efter Christer Björkman. En av hennes första åtgärder blev att införa nya kriterier för urval av inskickade låtbidrag – i stället för musikens kvalitet skulle låtskrivarens kön avgöra. Men efter massiv kritik skrotas nu regeln.

Gunnarsson menade att det var ett problem att fler män än kvinnor komponerade låtar till Melodifestivalen. Könskvotering gäller redan i form av att minst hälften av alla låtar måste ha minst en kvinnlig låtskrivare men det ansåg den nya festivalgeneralen inte räckte. Oavsett hur bra en låt var skulle den nu refuseras om inte en kvinna varit med och skrivit låten – ingen låt skriven av endast män skulle få delta.

Gunnarsson tyckte då att ”läget var rätt” för att införa ett sådant utökat tvång och att ytterligare prioritera upphovsmannens kön framför låtbidragets musikaliska kvalitet. Men efter massiva protester ångrar hon sig och menar att det kanske var lite feltänkt.

– Ett tvång är kanske inte så inspirerande och kreativt.

Gunnarsson anser fortfarande att låtskrivarnas kön är viktigt och något hon ska fortsätta jobba med, men inte med den här sortens tvångsåtgärder utan genom att bland annat söka upp kvinnliga låtskrivare. Hon försvar samtidigt det tidigare utspelet med att det bland den massiva kritiken också fanns en och annan som ”blev väldigt glad” över att den feministiska tvångsregeln infördes.