biden jinping

Foto: U.S. Department of State from United States

Utrikes

Efter kritiken: Biden skjuter ner kinesisk spionballong

Publicerad 2/5/2023
Annons

De senaste dagarna har en kinesisk ballong befunnit sig på en längre färd över USA. Nu har det misstänkta spiondramat fått ett slut efter att amerikanskt anfallsflyg beordrats ut för att skjuta ner ballongen.

Ballongen observerades tidigare under veckan när den svävade över delstaten Montana. Trots att det i ett tidigt skede uppdagades att ballongen tillhör Kina och kan vara utskickad på spaningsuppdrag, vidtogs ingen åtgärd av de amerikanska myndigheterna. Enligt en tjänsteman från inrikesdepartementet har ballongen följt en bana längs med vilken det finns anläggningar med hög skyddsklass.

Först efter att ballongen lämnat fastlandet och flugit ut över öppet vatten fick det amerikanska luftförsvaret tillåtelse att genomföra en operation för att skjuta ner ballongen.

LÄS ÄVEN: Kinesiska Kommunistpartiets nationella kongress inleds

Den amerikanska allmänheten kunde därför följa ballongen medan den flög från Montana och ända till Carolina. Simultant med ballongens färd har det pågått en intensiv diplomatisk kommunikation mellan USA och Kina. Stämningen har bitvis varit irriterad när USA anklagat Kina för spionage, vilket Kina har dementerat. Kina har tagit illa vid sig av anklagelsen och gjort gällande ett ballongen är kinesisk egendom som kommit in över amerikanska fastlandet av misstag.

Hård kritik mot Biden

Kritiken mot USA:s president Joseph Biden har varit hård från republikanskt håll. Bland annat ställer man sig kritisk till att presidenten underlåtit att vidta mått och steg för att komma tillrätta med ballongen. Man har dessutom ställt sig frågan om någonting liknande hade kunnat hända när Donald Trump satt vid makten?

Enligt CNN har Biden slagit ifrån sig anklagelserna och menar att saken gällt den allmänna säkerheten i och med att en nedskjutning av ballongen kunnat orsaka skada på liv och egendom. USA:s utrikesminister Anthony Blinken har sedan tidigare haft ett besök till Kina på dagordningen. Detta besök har nu skjutits upp på obestämd tid till följd av incidenten.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons