I samband med nätjättarnas senaste våg av censurering och nedstängning av alternativa röster i januari var nätverket Parler ett av målen. Nu är man tillbaka online igen.

När Parler skulle tystas togs inte bara appen bort från Google Play och App Store – Amazon som företaget hade anlitat för sina servrar stoppade även tjänsterna.

Amazon motiverade sitt beslut med att påstå att man hittat 98 stycken inlägg, bland de miljontals som postats på Parler, som man tolkar som uppmaningar till våld.

LÄS ÄVEN: Nu tas Parler även bort från Amazons servar

I samband med nedstängningen lovade Parlers dåvarande vd John Matze att man skulle bygga om hela plattformen från grunden för att undvika att godtycklig censur drabbar användarna igen.

Efter en månads tystnad var Parler tillbaka igen på måndagen. Än så länge är det dock bara redan existerande användare som kan använda tjänsten. Nya användare är man redo att ta emot först nästa vecka.

Explosion av alternativ

Parler är bara ett av många alternativ till nätjättarna som haft en enorm tillströmning av nya användare under den senaste tiden på grund av den tilltagande censuren och urholkade yttrandefriheten.

LÄS ÄVEN: Alternativa sociala plattformen MeWe fick 2,5 miljoner nya medlemmar på en vecka

Parler försäkrar att man numera har sina tjänster liggande på robust, hållbar och oberoende teknik. Även domänen har man fört över till ett mer yttrandefrihetsvänligt företag.

På Google Play och App Store är appen dock inte tillbaka och stämningen av Amazon behandlas fortfarande av domstol.