Häromdagen meddelades en ny ”handskakningsdom” där en arbetssökande muslimsk kvinna vägrat ta en svensk man i hand och får skadestånd när hon inte fick jobbet. Nu avslöjar författaren och debattören Katerina Janouch att Diskrimineringsombudsmannens referensgrupp består av shariaförespråkare och personer som inte vill kriminalisera terrorresor.

Igår skrev Samhällsnytt om den nya handskakningsdom där en 24-åriga kvinna sökte jobb som tolk på tolkföretaget Semantix men då hon vägrade att ta i hand med chefen valde företaget att inte gå vidare med hennes rekryteringsförfarande.

Fick 40 000 kronor
Diskrimineringsombudsmannen menade att hon utsatts för indirekt diskriminering då företagets krav på att man skakar hand missgynnar gruppen muslimer. Myndigheten stämde företaget och krävde 80 000 kronor i diskrimineringsersättning. En oenig AD gav kvinnan rätt men halverade den begärda ersättningen till 40 000 kronor.

Förespråkar sharia
Nu skriver Katerina Janouch om att Diskrimineringsombudsmannen tar hjälp i sina beslut av en ”referensgrupp som sägs representera det muslimska civilsamhället”. Där ingår ”bland annat aktivisten Fatima Doubakil som är emot att terrorresor kriminaliseras och Rashid Musa som anser att sharialagar bör råda”.

I referensgruppen ingår bland annat även:

Shaima Abdelhady, Svenska muslimer för fred och rättvisa
Maimuna Abdullahi, Muslimska Mänskliga Rättighetskommitten
Ibrahim Bouraleh, Islamiska Förbundet
Hassanain Govani, frilansande imam, shiamuslimska föreningen i Märsta
Abdullahi Haji, Svenska Somaliska Akadamikers förbund
Awad Olman, imam, Fisksätra moské
Zaynab Ouahabi, Ibn Rushd
Kadidja Bedoui, oorganiserad, aktiv i flyktingfrågor

”Svenska muslimer för fred och rättvisa” leddes förut av Yasri Khan, tidigare politiker för Miljöpartiet, som uppmärksammades för att också vägra ta en kvinna i hand.

Han har även haft uppdrag för Sveriges unga muslimer och Ibn Rushd.