När den franske presidenten och hans regering presenterade nya pandemirestriktioner och begränsningar möttes det av över 100 000 ilskna demonstranter på landets gator. Som ett resultat av protesterna backar nu Macron delvis.

Utöver Frankrike hade det några dagar tidigare också protesterats i den grekiska huvudstaden Aten mot planerna på vaccintvång och så kallade vaccinpass för att kunna leva normalt.

I Frankrike innebär de nya reglerna att vaccinering är obligatoriskt för vårdpersonal och de som vägrar kan förlora jobbet. Covidpass ska också krävas för att kunna besöka restauranger, barer, kaféer, sjukhus, biografer och köpcentrum samt för att kunna resa med tåg och flyg. Demonstranterna krävde president Emmanuel Macrons avgång och hotade att bojkotta vaccinpassen.

LÄS ÄVEN: Massiva europeiska protester mot vaccintvång

På tisdagen meddelas att Macron nu delvis backar från kraven så att ett covidpass inte ska behövas för att besöka vissa köpcentrum. På söndagen uppgav finansminister Bruno Le Maire att pass nu bara kommer att krävas för köpcentrum med en yta större än 20 000 kvadratmeter.

Le Maire sa till pressen att företagsledare uttryckt oro och att man med detta vill försäkra dem om att man visar förståelse.

LÄS ÄVEN: Vaccinpass krav för att handla mat

I ett tal till nationen i veckan sa Macron att han försöker att inte göra vaccinering omedelbart obligatoriskt för samtliga men uppmanade samtidigt att så många som möjligt vaccinerar sig