Häromdagen rapporterade Samhällsnytt, i en artikel som blev viral, om att alla andra partier, med Socialdemokraterna i spetsen, planerar att riva Bunkeflo kyrka. Men nu berättar SD:s Nima Gholam Ali Pour för Samhällsnytt att planerna ser ut att åtminstone skjutas upp.

Diskussionerna om vad som ska hända med Bunkeflo kyrka har gått fram och tillbaka i flera år. SD Malmö har som enda parti drivit på för att behålla kyrkan och dessutom få till en renovering, men enligt kyrkorådets arbetsutskott skulle det bli för dyrt och man förordade istället att kyrkan rivs.

SD Malmö satte igång en kampanj, med en namninsamling, för att bevara kyrkan och det svenska kulturarvet. I skrivande stund har namninsamlingen 1548 underskrifter, långt över målet på 1000 stycken. Och nu ser SD:s kampanj ut att ha fått utdelning.

- S kommer lyfta ut ärendet om Bunkeflo kyrka från kyrkorådets dagordning på måndag. Kyrkorådets arbetsutskott kommer inleda samtal med Lunds stiftsantikvarie som har haft idéer om hur kyrkan kan renoveras. Vi kommer avsluta vår kampanj imorgon, säger Gholam Ali Pour till Samhällsnytt.

Vad betyder det mer exakt?

– Tills vidare kommer den inte rivas. Det blir inget beslut från kyrkorådet om att ansöka hos Länsstyrelsen och Domkapitlet om att riva kyrkan, fortsätter Ali Pour.

Lunds stifts stiftsantikvarie heter Heikki Ranta, som under flera år har förespråkat att en renovering ska äga rum. Troligen kommer man nu göra fler utredningar med utgångspunkten på hur en renovering kan äga rum.

-Vi har ju inte haft något beslutsunderlag hittills. Men just nu finns det här mötet och därefter får vi se vad de återkommer med, avslutar Pour Ali.