conte

Giuseppe Conte, italiens premiärminister.

Utrikes

Efter skandalbeslutet – Italien bildar anti-etablissemangsregering

Publicerad 6/1/2018
Annons

När vinnarna i italienska valet i mars försökte bilda regering satte landets president stopp för det genom att vägra att godkänna deras finansminister. Det blev ett ramaskri och krav på riksrätt. Nu har emellertid vinnarpartiena Lega och Femstjärnerörelsen (M5) lyckats formera sin regering, rapporterar Reuters.

I det italienska valet nyligen vann EU- och invandringskritiska partier makten, vilket Samhällsnytt rapporterat om. Regeringsförhandlingarna drog ut på tiden men den tilltänkte premiärministern, nominerade ekonomen Paolo Sanova som tidigare pratat om att Italien ska lämna euron, vägrade Italiens president att godkänna.

Läs mer: Starka reaktioner i Italien när valresultat ignoreras: pro-EU finansman blir premiärminister

Reaktionerna blev häftiga och krav på riksrätt mot presidenten kom från bland annat M5-rörelsen. Det såg även ut att bli nyval.

Nu har emellertid koalitationspartnerna lyckats formera sin regering och därmed kan nyval undvikas. De båda partierna kom överens om att byta ut den euroskeptiska Sanova som föreslogs som finansminister, och som alltså nekades av presidenten.

Han ersätts av ekonomiprofessorn Giovannui Tria som för allmänheten i Italien inte är speciellt välkänd. Sanova blir istället EU-minister.

Samtidigt återfick Guiseppe Conte, en jurudikprofessor, mandatet av att leda regeringen som premiärminister, och presenterade sin lista på ministrar.

Regeringen kommer att sväras in idag och de båda husen i parlamentet ska sedan godkänna den i nästa vecka.

Omedelbart efter att överenskommelsen om den nya italienska regeringen meddelades igår, uppstod en konflikt mellan Italien och EU. Juncker, EU-kommissionens ordförande, menade att italienarna i södra Italien måste ”jobba hårdare och bekämpa korruptionen”, enligt Reuters.

Uttalandet blev en stor nyhet på de italienska nyhetssidorna på nätet och talmannen i EU-parlamentet uppmanade Juncker att ta tillbaka uttalandet, som han ansåg försämra redan bräckliga relationer med Italien.

Legas partiledare, Matteo Salvini kallade Junckers uttalande ”skamligt och rasistiskt”.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1124”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons