sr-busch-feature

Ebba Busch och Klas Wolf-Watz. Obs! Montage. Foto: Frankie Fouganthin/Pressbild/Arkiv

Inrikes

Efter SR:s Ebba Busch-fiasko – invandrarredaktionen blir större

Publicerad 5/10/2022
Annons

Sveriges radios invandrarredaktion kommer att bli större efter kritiken förra veckan då KD-ledaren Ebba Busch tillskrevs förvanskade citat. Det meddelar den statliga radion i ett blogginlägg.

Klas Wolf-Watz, ansvarig utgivare för statsradions nyhetsprogram ”Ekot”, tillbakavisar kritik från Kristdemokraterna om att invandrarredaktionen spridit desinformation eller att de fel som upptäckts varit ”systematiska”.

Istället skylls felen på inkompetent personal som blandat ihop begrepp och inte förstått att översätta Buschs uttalanden på ett korrekt sätt.

Nyanställer

För att komma till rätta med problemen kommer ytterligare två arbetsledare rekryteras till invandrarredaktionen. Dessutom ska statsradion ”se över” om fler åtgärder behövs för att ”säkra bemanningen och återväxten till Radio Swedens språkgrupper”.

Däremot kommer nyhetsredaktionen inte gå med på ett möte med Kristdemokraterna, något som partiet begärt, samtidigt som det hotat bojkotta SR:s valdebatter.

LÄS MER: SR på somaliska: Ebba Busch anklagar polisen för att ”inte döda många muslimer”

Wolf-Watz skriver att han hoppas KD vill ställa upp i statsradions valutfrågningar: ”Men att som ansvarig utgivare möta ett politiskt parti för en diskussion kring våra publiceringar är för oss inte aktuellt.”

Påstod att Ebba vill döda muslimer

Sveriges radio konstaterar att deras invandrarredaktion gjorde fel i sina sändningar på arabiska, kurdiska och somaliska när dessa rapporterade om Ebba Buschs uttalanden om påskhelgens korankravaller.

I de arabiska och kurdiska sändningarna påstods att Busch kritiserat polisen för att inte vara mer hårdhänt mot muslimer, trots att hon pratade om islamister.

De somaliska medarbetarna hävdade istället att ”Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”, vilket även det var felaktigt.

LÄS OCKSÅ: Arabisk journalist påpekade SR:s Ebba-fadäs – då hände DETTA

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons