Under den senaste tiden har flera livsmedelsbutiker i Örebro drabbats av omfattande stölder. För att råda bot på situationen har man nu bland annat gömt undan köttet.

Värdet av stölderna kan uppgå till tusentals kronor vid ett tillslag.

– Det är jättefrustrerande, vi vill lägga tid och energi på att vara en bra butik och göra våra kunder nöjda. Men nu får vi jaga tjuvar istället och det är inte alls kul, säger Patrik Malmberg, Ica-handlare på Ekershallen, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Hitresta stöldligor utnyttjar svenska asylsystemet för att begå brott

På Ekershallen har man nu endast ett fåtal paket med kött framme och de kunder som önskar köpa fler måste kontakta personalen. Men den värsta konsekvensen är den otrygga arbetsmiljön för personalen och man har vidtagit flera andra åtgärder samt samarbetar med andra aktörer.

Faksimil SVT

Personlarm, övervakningskameror och väktare är några av åtgärderna man fått sätta in.

Säljs vidare

Enligt Malmberg är det främst fisk eller kött som stjäls i räder som upplevs organiserade. Han misstänker att maten sedan säljs vidare, något även polisen tror.

LÄS ÄVEN: Klädbutik låser dörrarna efter stölder och hot

– Vi vet inte exakt vart det tar vägen men uppfattning är att det inte är något man stjäl för egen konsumtion. Förmodligen säljs det vidare till mindre nogräknare näringsidkare, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.