Nyligen blev Spanien det första europeiska landet att införa en fyra dagar lång arbetsvecka. Pengarna för att finansiera projektet kommer från EU:s coronafond dit den svenska regeringen nyligen röstade att ge 150 miljarder.

Förslaget som den spanska regeringen gick med på kommer från partiet Más País på vänsterkanten och innebär ett tre år långt pilotprojekt som kostar 50 miljoner euro, motsvarande 510 miljoner kronor. Omkring 200 medelstora företag kommer att få ta del av pengarna från EU:s coronafond för att kunna möjliggöra en 32-timmarsvecka.

Enligt planen ska EU-pengarna subventionera alla anställdas extra kostnader under det första året för att sedan minska till 50 procent under år två och sedan 25 procent till år tre.

LÄS ÄVEN: Riksdagsminoritet drev igenom bidraget: 150 skattemiljarder till EU:s stödfond

Enligt Héctor Tejero från Más País handlar det om att minska arbetstimmarna medan man behåller heltidslöner.

– Vi använder inte EU-pengar så att spanjorer kan jobba mindre, det handlar om att se hur vi kan öka våra företags produktivitet och konkurrenskraft, säger han.

Ris och ros

De som varit för en förkortad arbetsvecka har menat att det skulle ge en skjuts för Spaniens ekonomi genom ökad konsumtion, i synnerhet på områdena nöje och turism som utgör basen i landets ekonomi.

Enligt en studie publicerad tidigare i år skulle en minskning av antalet arbetstimmar per vecka från 40 till 35 timmar 2017 ha inneburit en ökning av BNP på 1,5 procent och gett 560 000 nya jobb. Även lönerna skulle ha gått upp 3,7 procent.

Kritiker menar att den spanska ekonomin som skakats av pandemin inte är det bästa scenariot för experiment. I stället menar man att pengarna borde satsas på att fixa landets dysfunktionella arbetsmarknad med en av Europas högsta arbetslöshet.

Flera företag har hört av sig med intresse, men inte förrän september som tidigast kommer pilotprojektet att lanseras då fler har vaccinerats.