0
InrikesUtrikes

Efter Sveriges första ’koranfotboll’ i Malmö – händelsen blir konstverk

Publicerad 9/1/2020
Annons

Förra veckan kunde Samhällsnytt exklusivt visa hur det danska partiet Stram Kurs besökte Malmö där man bland annat fullföljde ett löfte om att Koranen skulle brinna i Rosengård men även hur partifunktionärer spelade så kallad koranfotboll på Stortorget i Malmö. Händelsen fick poliser att reagera kraftfullt på platsen och gripa flera partimedlemmar misstänkta för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Nu har händelsen resulterat i ett konstverk i Danmark som finns till försäljning.

Det var på fredagseftermiddagen som den islamkritiska manifestationen skulle hållas efter att ha stoppats i Rosengård och sedan flyttats i två omgångar. Till slut fick arrangörerna tillståndet återkallat med hänvisning till att Polismyndigheten inte kan garantera säkerheten i Malmö. Arrangörerna ansökte därefter om tillstånd i Lund, Kristianstad, Helsingborg, Landskrona, Klippan och Höör. Men polisen skulle sedan meddela att islamkritiska demonstrationer inte får hållas någonstans i hela Skåne.

LÄS ÄVEN: Här sparkar de fotboll med Koranen på Stortorget i Malmö – grips av polis

Partifunktionärerna begav sig till Stortorget där de hade avtalat tider med journalister för intervjuer om demonstrationen. I samband med besöket började partimedlemmar att sparka fotboll med en Koran på torget. Det något som polisen inte kunde acceptera och agerade kraftfullt mot de danska turisterna genom att låta en större polisstyrka gripa dessa personer misstänkta för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.

Nu har händelsen på Stortorget resulterat i att konstnären Uwe Max Jensen i Danmark har avbildat scenerna i en målning med namnet ’”Koranfotboll på Stortorget i Malmö’ i storleken 30 gånger 40 centimeter som finns till försäljning på hans hemsida.


Målningen. Foto: Uwe Max Jensen

Koranfotboll på Stortorget

Händelsen på Stortorget som ligger till grund för målningen kan ses nedan.

LÄS ÄVEN: Paludan utlovar ny manifestation i Rosengård: ”Koranen ska brinna tills de förstår hur man beter sig”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
568Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons