anders ygeman

Foto: News Oresund.(CC 2.0)

Inrikes

Efter Transportstyrelseskandalen: Ygeman vill införa ”statliga moln”

Publicerad 9/30/2019
Annons

Anders Ygeman (S) fick med buller och bång avgå som inrikesminister avgå efter den stora IT-skandalen på Transportstyrelsen 2017. Efter en kortare tids karantän välkomnades han i valet förra året tillbaka till regeringen som digitaliseringsminister med ansvar för bland annat just IT-säkerhet. Nu vill Ygeman skapa statliga Internetbaserade digitala ”moln” för känslig och hemligstämplad myndighetsinformation

En kritik som framfördes i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen var att man anlitat aktörer från främmande makt och gett deras medarbetare tillgång till uppgifter som skulle kunna skada svensk säkerhet. Ygeman meddelade på en pressträff på måndagen att en lösning kan vara att staten hanterar de berörda molntjänsterna internt utan inblandning av privata aktörer.

En statlig utredning ska nu tillsättas för att utröna om helstatliga molntjänster ska etableras i framtiden för myndigheternas hemligstämplade och känsliga uppgifter så att dessa inte riskerar att läcka ut på det sätt som skedde på Transportstyrelsen när it-driften läggs ut på entreprenad.

Ygeman tvingades avgå efter att ha brustit i sitt regeringsansvar för IT-säkerheten på Transportstyrelsen men får nu alltså förtroendet att leda arbetet med samma IT-säkerhetsfrågor.

Internetbaserade molntjänster, oavsett vilken aktör som tillhandahåller dem, har vid flertalet tillfällen uppmärksammats för att vara förenade med allvarliga säkerhetsproblem, sårbarheter och utsatthet för hackare och dataintrång.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons