28-åriga Julia och 9-årige sonen Volodymyr är nu tillbaka i Ukraina efter att under två veckor ha provat på livet som flyktingar i Sverige. Det berättar en kvinna med insyn i familjens situation för Samnytt.

Efter flera dagar på flykt anlände Julia och Volodymyr till Örebro den 8 mars. Där erbjöds de först boende hemma hos paret Johnny och Irina Medberg innan de flyttade in hos en svensk barnfamilj.

LÄS MER: Beskedet: Ensamkommande välkomna – men inte ukrainare

Men efter att ha fått kalla handen från Migrationsverket i Örebro, som meddelat att de bara tar emot så kallade ensamkommande flyktingbarn, valde barnfamiljen att resa hem igen.

”Inte alla klarar det psykiskt”

En uppgiftslämnare som Samnytt pratat med, men som önskar vara anonym, betonar att det inte är svenskarnas fel att Julia åkte hem.

– Det är inte alla som klarar det psykiskt, konstaterar uppgiftslämnaren.

LÄS ÄVEN: Ukrainska kvinnornas skräcknatt – somalier tog sig in på boendet: ”Jag är så rädd att jag vill åka hem”

Eftersom Julia bara pratar ryska och inte såg några utsikter för att kunna få jobb och etablera sig i Sverige, tyckte hon det var lika bra att återvända.

– Hon blev deprimerad och kunde inte kommunicera med folk.

Saknade pappa

Förra veckan flög Julia och Volodymyr till Polen. Därifrån tog de sig tillbaka till hemstaden Dnipro.

– När det bombas så går de ner i källaren. De säger att det känns bättre hemma, berättar uppgitfslämnaren.

– Julia säger inte att Sverige är dåligt, men hon vill vara kvar i sin lägenhet och ha kvar sitt jobb. Hon vill bo med sin man som hon älskar väldigt mycket. Det var jättesvårt för henne och pojken att vara ifrån pappa.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Ukrainskor larmade om afrikaner på boendet – flyttades till garage