2019 års upplaga av Eurovision Song Contest kommer inte att hållas i Jerusalem så som planerat. Efter antisemitiska våldshandlingar och hot om bojkott har beslut tagits om att flytta evenemanget till Tel Aviv.

Israel är, trots att man geografiskt inte ligger i Europa, sedan 1970-talet en regelbunden tävlande i Eurovision Song Contest. I år vann man tävlingen och ska därför stå som arrangör för evenemanget nästa år.

Efter vinsten utbröt omfattande judehatiska kravaller och attacker mot Israel från palestinier. Antisemitiska aktioner för att bojkotta nästa års festival iscensattes också av vänsteraktivister i ett antal länder, bland annat Island.

Ett internationellt uppbåd av halvkända artister, låtskrivare och musikproducenter med antipatier mot den judiska staten skrev dessutom på ett upprop om bojkott. På listan återfanns bland annat saxofonisten Dror Feiler, i Sverige också känd som vänsteraktivist som dömts för mötesstörningar i samband med Sverigedemokraternas torgmöten och för att ha gripits av israelisk militär i samband med Ship to Gaza(Hamas)-aktioner.

Omfattande antisemitiskt våld utbröt också både runt Israel och bland palestinier i Europa i samband med att USA verkställde ett sedan länge stadfäst beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Nu faller Israel till föga för påtryckningarna och meddelar för att undvika en omfattande bojkott och ytterligare våldsdåd att man flyttar festivalen från planerade Jerusalem till Tel Aviv.

Senast Israel vann Eurovision Song Contest, 1998, gick det att året efter hålla evenemanget i Jerusalem. Sedan dess har de fientliga attityderna mot Israel ökat markant i Europa. En orsak till detta anses vara den omfattande muslimska invandringen som inneburit att antisemitiska strömningar fått ett starkare fäste och politiskt genomslag.