Före detta president Donald Trumps advokat, tillika New Yorks tidigare borgmästare, Rudy Giuliani var ledande i kampen efter presidentvalet i november för att avslöja det omfattande fusk man påstått förekommit. Nu har delstaten New York dragit tillbaka hans advokatlicens.

Beslutet att frånta Giuliani licensen har tagits av en domstol. Den motiverar åtgärden med att han påstås ha gjort ”bevisligen falska och missvisande uttalanden” som Trumps advokat under arbetet med att försöka ogiltigförklara valresultatet. Domstolen menar även att Giulianis agerande ”hotar allmänintresset och är grund för tillsvidare avstängning” från att arbeta juridiskt. Avstängningen är dock tillfällig tills en fullständig formell disciplinär utfrågning har genomförts.

I en kommentar säger Giuliani att det ”är löjligt” att avstängningen skett utan att utfrågningen först genomförts. Han påpekar också att allt han uppgett om valet kommer från flera vittnen som avlagt sina vittnesmål under ed och att det finns ljud- och videofiler – något man inte vill titta på utan i stället går på vad han menar är falska anklagelser från Demokraterna. Att han stängs av direkt motiverar domstolen med att det är nödvändigt att skydda allmänheten från Giuliani så snabbt som möjligt.

I ett uttalande från Giulianis advokater, John Leventhal och Barry Kamins – båda före detta domare, säger duon att man är besvikna över beslutet men tror samtidigt att Giuliani efter utfrågningen hållits kommer att återges licensen.

I ett uttalande kommenterar Trump avstängningen: