Före detta Nissan-toppen Carlos Ghosn är misstänkt för ekobrott i Japan och är efterlyst av Interpol. Han tros i dag gömma sig i Libanon. Enligt libanesisk media ska han ha använt sig av ett falskt svenskt pass under sin flykt.

Det var i november 2018 den i dag 65-årige Carlos Ghosn greps misstänkt för ekobrott och sparkades från sina uppdrag inom Nissan och Mitsubishi. Han ska bland annat ha förskingrat pengar från företaget för egen vinning. Själv nekar han till alla anklagelser.

Trots husarrest i Japan lyckades han fly landet och på nyårsdagen bekräftade den libanesiska polisen att han lyckats ta sig in i landet legalt med sitt libanesiska id-kort. Trots att Libanon saknar utlämningsavtal med Japan har man efterlyst honom via Interpol.

Flykten beskrivs i internationella medier som ett komplicerat upplägg med bland annat två jetplan och en orkester som ska ha fungerat som en täckmantel och hjälpt Ghosn att ta sig till flygplatsen.

Ghosn ska nu leva i sitt nyrenoverade hus i centrala Beirut med sin familj.

Svenskt pass

På torsdagskvällen publicerade libanesisk media en bild på ett svenskt pass som kopplas till Ghosn och hans flykt.

– Vi fick kopian på det falska passet från en källa. Källan valde att dölja namn och andra detaljer på passet. Vi vet inte om passet kom till användning men källa säger att passet var med Ghosn när han åkte från Japan till Turkiet. Passet skulle användas om han behövde passera turkisk passkontroll, säger Michel Kanbour grundaren av Lebanon Debate, till Expressen.

Utöver libanesiskt medborgarskap är Ghosn även medborgare i Frankrike och födelselandet Brasilien.