Talesättet om Muhammed och berget fick på fredagen en lite udda illustration i sinnevärlden. Polisen i Halmstad hade under veckan förgäves försökt hitta ett par unga män misstänkta för en skjutning i staden när dessa för egen maskin plötsligt stegade in på polisstationen och bekvämt kunde gripas i receptionen.

Männen var upprörda över att polisen gjort husrannsakan i deras hem och kom till polisstationen för att beklaga sig över detta. De var ovetande om att de var efterlysta och anhållna i sin frånvaro och att de genom att kliva in på polisstationen överlämnade sig själva på ett silverfat, för att använda ytterligare ett talesätt.

Gripandet kunde ske utan större dramatik, berättar Lars-Gunnar Perlinger, som är biträdande chef för polisens grova brotts-rotel i Halmstad. Man kan dock förmoda att männens irritation över de polisiära hembesöken späddes på ytterligare av vetskapen om att man levererat sig själva fram till dörren hos polisen. Sannolikt är detta ingen statushöjare i de kretsar männen rör sig.

Helt utan arbetsuppgifter blir nu inte polisen i Halmstad. Man tror att ytterligare ett antal gängmedlemmar var inblandade i förra helgens skottlossning och fortsätter att försöka identifiera och lokalisera dem.

De två nu anhållna männen har begärts häktade. Häktningsförhandlingen hålls på söndag. Brottsrubriceringen är försök till mord.

Det var vid 20-tiden på kvällen den 24 juni som en man sköts i benet på Sperlingsgatan i Halmstad i vad som förmodas vara en gängkriminell uppgörelse. Polisen har varit förtegen med detaljer kring skjutningen.