Samnytts medarbetare Egor Putilov blir onlinetidningens chefredaktör. I en intervju med redaktionen förklarar han sin nya roll och framtiden för tidningen.

Det har inte funnits någon chefredaktör för Samnytt formellt. Varför skulle det behövas nu?

– Det stämmer att Samnytt inte hade någon chefredaktör sedan början. Vi är en liten redaktion och de flesta frågorna kunde lösas kollegialt. Samnytt startades med en ambition att bredda innehållet och i den delen ska man erkänna vi delvis har misslyckats. Det finns ett behov av tydligare ansvarsfördelning helt enkelt så att vi kan locka nya grupper läsare, nå ut bredare och fortsätta växa.

Så vad blir ditt ansvar då?

– Jag kommer att ha ansvar framförallt för textdelen – alltså de nyheter och reportage som vi publicerar i text.  Rollen är inte helt ny för mig – periodvis har jag redan haft det ansvaret inofficiellt. Det blir inga drastiska förändringar. Det som jag kan lova våra läsare dock är att vi kommer att förstärka vår egen journalistik – färre re-writes men fler granskningar, avslöjanden och intervjuer. Udden ska vara riktad på ansvarsutkrävande från personer med makt. Att granska makten låter väl lite gammalmodigt i den svenska mediekontexten, men jag tror att det finns en stor tillväxtpotential och ett tomrum där.

Både msm och de styrande partierna anklagar alternativmedier för dålig stämning i Sverige och uppskruvat tonläge i samhällsdebatten. Vad tänker du göra åt det?

– Alternativmedier är små aktörer i jämförelse till skattefinansierade giganter som statstelevisionen, statsradion osv.. så jag anser att det är framförallt makthavare som dessa som har ett stort ansvar för att hålla en god ton i debatten. Om man tvärtom hetsar mot små aktörer som man gör nu ska man inte klaga på att vi använder samma språkbruk som den skattefinansierade propagandan – men vänder språket mot dem själva.

Vad behöver du för att lyckas?

– Det som behövs är framförallt stöd från våra läsare – både det ekonomiska stödet för att hålla tidningen igång, men även stöd i sociala medier. Det är ingen hemlighet att de sociala mediejättarna använder sin makt för att begränsa spridningen av regimkritiska medier så vi behöver komma över deras algoritmer. Det kan vi göra om fler delar våra artiklar i sina sociala flöden. Men även om vi får bättre nyhetsuppslag – så tipsa gärna om orättvisor som ni ser och upplever så ser vi om det går att uppmärksamma. Vi läser alla mejl, men återkommer bara om vi tror att vi kan gå vidare med tipset.

Vill du bidra till Samnytts framtid?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.