Kort efter att Frankrike förbjöd abaya, heltäckande muslimsk klädsel, i landets statliga skolor följer nu Egypten efter. Landets regering har aviserat ett förbud mot att bära ansiktstäckande niqab i skolor med start i slutet av månaden.

Utbildningsminister Reda Hegazy gjorde tillkännagivandet på måndagen och tillade att eleverna fortfarande skulle ha rätt att välja om de vill bära huvudduk men insisterade på att det inte fick täcka deras ansikten.

LÄS ÄVEN: Hot om halshuggning efter förbud mot muslimsk klädsel

Han sa också att barnets vårdnadshavare borde vara medveten om deras val och att det måste ha gjorts utan påtryckningar utifrån.

– Här kommer rollen för lärare i det arabiska språket, religionsundervisning och social och psykologisk utbildning att vara att förbereda eleverna psykologiskt för att genomföra ministeriets beslut med all vänlighet och mildhet, med hänsyn till elevernas psykologiska tillstånd och deras åldersnivå, säger han i ett uttalande.

Kränkning av medborgerliga friheter

En debatt om användandet av niqab i skolorna har pågått i flera år i Egypten. Rättighetsgrupper har hävdat att den egyptiska konstitutionen skyddar religionsfriheten och att begränsa niqab är en kränkning av medborgerliga friheter.

Ett antal offentliga och privata institutioner över hela Egypten har redan infört förbud mot att bära niqab.

LÄS ÄVEN: SD-duo: Förbjud slöja på offentliga platser