al-sisi-egypten-kairo

Foto: Jim Mattis / © Vyacheslav Argenberg / https://www.vascoplanet.com/, CC BY 4.0

Utrikes

Egypten vill bromsa befolkningsökningen – kan införa ettbarnspolitik

Publicerad 8/8/2021
Annons

För att förhindra en överbefolkning och ytterligare människor som lever i misär uppmanar den egyptiske presidenten folket att tänka sig för innan man skaffar fler än ett barn.

Egyptens 102 miljoner invånare är en ökning med två miljoner på bara ett och ett halvt år. Får man ned födelsetalet till 2,1 barn per kvinna kommer antalet öka till 142 miljoner till år 2052, men om inget görs kommer befolkningen öka med 50 miljoner under samma period. I fjol efterlyste statistikbyrån CAPMAS familjeplaneringsinsatser ”för att möta den utmaning som överbefolkning innebär”.

I ett tal på tisdagen tog president Abd al-Fattah al-Sisi upp frågan i ett tal där han bland annat konstaterade att över åtta miljoner invånare är under- eller felnärda. En tredjedel av befolkningen lever också under fattigdomsgränsen.

– Gud rådde oss att tänka över hur vi lever. Ett enda friskt barn, eller tre eller fyra som lever i svåra förhållanden?, sa al-Sisi som vill förebygga faran med överbefolkning.

Dyrare bröd

I ett annat sammanhang sa al-Sisi att man kommer höja priset på subventionerat bröd som 70 procent av befolkningen i dag utnyttjar men kostar staten drygt 27 miljarder kronor om året. Uttalandet mötte direkt protester på sociala medier.

– Det är inte realistiskt att jag säljer 20 bröd för samma pris som en cigarett, sade al-Sisi.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1225”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons