SISI
Utrikes

Egyptens president fördömer migranter till Europa: ”Ingen mänsklig rättighet att bli accepterad”

Publicerad 12/14/2018
Annons

Egyptens president talade nyligen vid ett forum där han uttryckte sig i klarspråk till de som flyttat eller vill flytta till Europa. ”Om du beger dig till ett annat land måste du följa deras lagar och kultur. Om inte, bege dig inte dit”, sa presidenten.

Den tidigare befälhavaren i Egyptens försvarsmakt Abd al-Fattah al-Sisi är sedan år 2014 landets president efter att armén avsatte Muslimska brödraskapets ledare Muhammad Mursi år 2013. al-Sisi vann därefter presidentvalet.

I november deltog al-Sisi i talarforumet World Youth Forum som hölls i Sharm el-Sheikh på Sinaihalvön i Egypten och även sändes i tv. Presidenten fick under forumet en fråga om hur han ser på att Europa numera stänger dörren och stramar åt för de som vill migrera till Europa.

Svaret från presidenten blev tydligt. ”Istället för att fråga mig varför Europa stänger dörren mot oss, borde du fråga dig varför människorna i Afghanistan inte tar bättre hand om sitt land. Detsamma med Pakistan, Egypten, Syrien, Libyen, Irak, Yemen och Somalia.” al-Sisi frågade ”Varför har dessa människor dödat varandra i årtionden?”

– Vi krigar mot varandra i dessa länder, sedan förväntar vi oss att länder som arbetar dag och natt för att uppnå trygghet och bibehålla en viss levnadsstandard bland sin befolkning bara ska välkomna oss när vi vill dit. För att vi ska kunna ta del av deras framgångar. Nej, sa al-Sisi.

Gäst i landet
Presidenten finner det orimligt att människor från dessa länder förväntar sig att västvärlden bara ska öppna sina dörrar och välkomna. Människor som oftast inte ens vill integreras i samhället utan istället behålla sina kulturer och tidigare arbetsmoral, något som är mycket annorlunda från västvärldens.

– Ni begär att få migrera med er kultur som från er sida inte är det minsta förhandlingsbar att förändra. Ni säger det här är vilka vi är och ni måste acceptera oss på grund av mänskliga rättigheter. Nej, säger presidenten.

– Om ni migrerar till ett annat land som en gäst, då ska ni helt och hållet följa deras lagar, sätt, traditioner och kultur. Ni måste följa det helt och hållet! Om ni inte är villiga att göra detta, då ska ni inte migrera. Ni kan inte förvänta er att länderna ska öppna sina dörrar och låta er komma in och förändra och skapa problem. Nej, sa al-Sisi.

Kritiseras som diktator
Sisi har kritiserats hårt av internationella organisationer för frihetsberövanden och kidnappningar av oppositionella aktivister. Italien har infört sanktioner mot landet efter att Egyptens säkerhetstjänst anklagats för mordet på en ung italiensk doktorand, Giulio Regeni, som gjorde sitt fältarbete i landet.

Trots Sisis uttalanden om migranter fortsätter Egypten att vara ett av transitländerna för migrantsmugglare som använder landet för transport av migranter till Europa.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons