LEDARE. Koranbränningar är på tapeten igen efter aktionen utanför Stockholms moské i förra veckan. Reaktionen från den muslimska världen var väntad. Det kanske även Utrikesdepartements reaktion var men det är också problemet. Att be om ursäkt för svensk yttrandefrihet och grundlag är vekt och patetiskt.

Efter koranbränningen, utförd av en irakier i Stockholm, har 57 muslimska länder gått ut och krävt ett världsomfattande förbud mot koranbränningar. Utrikesdepartementet var snabba med att lägga sig platt för den muslimska vreden, när de i ett uttalande framförde att koranbränningar ”inte har någon plats i Sverige” och att islamkritiker är ”extremister”.

LÄS ÄVEN: UD vägrar svara om konsulatlapp där Paludan kallas ”idiot”

Det är alltså samma UD som inför valet 2018 skulle vägra göra sitt jobb om ”fel” regering vann. Men i slutändan är det givetvis den moderatledda regeringen och Billström som har det slutliga ansvaret. Tyvärr kan jag inte säga att jag är förvånad.

Tunn fernissa?

De moderater som nu styr landet, bland annat Kristersson och Billström, satt ju lydigt i Reinfeldt-”öppna era hjärtan”-regeringen. De har förvisso skärpt till sig på senare år, men man har alltid undrat hur djupt denna omvändning har gått. Magkänslan har sagt att det är en tunn fernissa och UD:s kritik mot koran-aktionen vittnar väl om att så är fallet.

Man kan tycka vad man vill om att bränna böcker, eller koranen, men är det verkligen en regerings uppgift att på detta sätt kritisera grundlagsskyddade rättigheter? Många tycker inte det, vilket inkluderar mig. Och UD:s veka agerande får nu rätteligen kritik.

Alice Teodorescu ser det som problematiskt. Twittraren och advokaten Carl-Magnus Uggla jämför med hur Anders Fogh Rasmussen hanterade Muhammed-karrikayrerna 2005 och uppmanade svenska UD att se och lära:

Ledarsidorna, som drivs av en socialdemokrat, kritiserar även regeringens undfallenhet:

Krälar i stoftet

Listan kan göras rätt lång. Och det är förståeligt. För UD:s agerande är vekt, undfallande och patetiskt.

Vad en koranbränning handlar om är kritik mot en religion. Det är med andra ord kritik mot åsikter. Man kan tycka att elda en bok kanske inte är det optimala sättet att göra det på, men med tanke på reaktionerna och uppmärksamheten när så sker är det svårt att motsäga att det är effektivt för att skapa debatt.

Oavsett vad någon dock må tycka om att elda koranen så är kritik av religion, inklusive eldning av dess böcker, lagligt och bör så förbli. Att UD och regeringen på detta sätt krälar i stoftet vittnar bara om att de i grunden är lika veka som under Reinfeldt. Det är säkerligen NATO-ansökan som spökar i bakgrunden. Desperationen att gå med där har gått överstyr.

Vare sig NATO eller muslimsk vrede bör föranleda att man överväger, eller ens ger intrycket av att man överväger, att undergräva en av de mest centrala rättigheterna vi har i Sverige. Det är sorgligt att man ska behöva påminna regeringen om det.

LÄS MER: Koranbrännare pekas ut som tidigare officer i Iran-stödd milis

LÄS MER: Svensk ambassadör välkomnar muslimsk kampanj i Sverige