mogge mpf katter memes2

Foto, Morgan Johansson: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Ledare

Ekeroth: ”En orwellisk myndighet”

Publicerad 6/1/2022
Annons

George Orwells klassiska bok ”1984” refereras ofta till än idag, trots att det var över 70 år sedan den skrevs. Samhällsutvecklingen har på ett fascinerande sätt kommit att påminna om hans dystopi. Jämförelserna blir inte heller svårare att göra när Sverige inför myndigheter som för tankarna till ”Sanningsministeriet”.

Sanningsministeriet var en av fyra myndigheter i det totalitära Samhället Oceanien som hade hand om propagandan och lögnerna i den dystopiska boken 1984. Ministeriet ändrade bland annat i skrifter, tidningar och böcker för att gynna Storebror, som är samhällets diktator. De metoder som tillämpas för att hjärntvätta och kontrollera befolkningen är huvudsakligen nyspråk, historierevisionism, dubbeltänk, krimtänk och övervakning i ett storebrorssamhälle.

Att jämföra Sverige med 1984 kan te sig magstarkt men är ibland förvånansvärt nära. Hösten 2020 fick Samnytt och en del andra alternativmedier för första gången del av statligt mediastöd. Detta stötte givetvis på motstånd bland vänsteretablissemanget och inte lång tid därefter ändrade MPRT sina regler. Nu skulle myndigheten som delar ut skattepengarna bedöma vad som är sant och falskt.

För att kunna tilldelas bidrag vill den statliga myndigheten att publikationen i fråga ska ha ett ”innehåll av hög kvalitet” vilket för MPRT innebär de som ägnar sig åt en ”ansvarstagande nyhetsförmedling”.

Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och och kunskap.

Redan den hösten nekades vissa medier pengar just med hänvisning till detta. Det finns fler exempel och jag skrev tidigare om detta: Ekeroth: Sveriges enorma hyckleri om pressfriheten. Enligt TU:s tf vd Thomas Mattsson, med ett förflutet som chefredaktör på Expressen, är det rimligt att skattemedel inte går till ”klimatskepticism” eller ”falska påståenden om vaccin”.

Alltså en myndighet ska avgöra vad som är sant och falskt där ”fel” åsikter, som berättigad kritik mot vaccin, nedstängningar och tvångvaccinering eller kritik mot klimathysterin, eller annat, ska bedömas som osant och därmed ska pengar dras in.

Ny myndighet

En nyligen uppmärksammad myndighet häller bensin på elden. 1 januari 2022 inrättades Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). Syftet sägs vara att:

både nationellt och internationellt, kunna identifiera, analysera, möta och förebygga otillbörlig informationspåverkan och annan vilseledande information som är riktad mot Sverige eller svenska intressen. Det kan handla om desinformation som syftar till att försvaga landets motståndskraft och befolkningens försvarsvilja eller till att på ett otillbörligt sätt påverka människors uppfattningar, beteenden och beslutsfattande.

Det låter ju i sak rimligt och i tider som dessa när all vår information kommer från internet där det är lätt att skapa falska drev, falska nyheter och mycket annat så är det kanske inte orimligt att man har en myndighet som dedikerat försöker jobba med de frågorna. Men problemet uppstår när myndigheten självt riskerar att bli en del av problemet.

Varnar för ”memes med katter”

I dess första kampanj går nu myndigheten ut med en kampanj på gator och torg där de varnar för…memes med katter. Debattören Jan Sjunnesson reagerade på de nya affischerna som syns överallt i landet:

I denna kampanj varnar alltså myndigheten för satir och ”förlöjligande”. MPF skriver:

Memes kan användas för att flytta fokus från en viss fråga, ta över och ändra riktningen i en debatt eller för att stötta en dold agenda.

I likhet med hur MPRT agerande i fråga om mediastöd som jag beskrev ovan blir den dominerande känslan för denna nya myndighet mer av samma sak. En myndighet drar in pengar om man skriver om ”fel” saker. En annan varnar för att memes, ofta använt för att kritisera regeringen, har en dold agenda.

Det hela framstår som ett skämt men har nog ett mer allvarligt syfte.

”Motstå desinformation”

När myndigheten skriver att ”det psykologiska försvaret ska även stärka befolkningens förmåga att kunna upptäcka och motstå påverkanskampanjer och desinformation” ska man komma ihåg vad makten idag benämner som ”desinformation”.

Kritik mot covidtvångsvaccinering eller covidvaccin generellt. Kritiserar man staten eller samhället för våld och invandring då är det enligt makten att gå ”Rysslands ärenden”. Den liberale riksdagspolitikern Fredrik Malm tydliggjorde denna taktik i ett Twitter-inlägg:

Alltså; är man motståndare till Nato: lurad av ryssarna. Förklarar man i internationell media att Sverige går åt helvete förstör man ”sverigebilden” och är troligen betald av ryssarna. Hånar man Morgan Johansson för hans ständiga misslyckanden med memes på nätet ska MPF påminna oss om att det föreligger en dold (rysk?) agenda. Ja, ni fattar.

Det nya modet är att all kritik mot den rådande makten på ett eller annat sätt är att ”gå ryssarnas ärenden”. Det skulle inte förvåna om denna nya myndighet kommer användas som ett vapen mot oliktänkande, där rapporter eller tjänstemäns uttalanden kan agera bränsle för gammelmedia att återigen försöka tysta kritiker av det Sverige som gått ner sig helt och hållet.

Många noterar ironin i det hela och vädrar samma tankar, alltså att myndigheten kommer användas för politiska syften:

Sossarna är inte först med liknande initiativ. Under Reinfeldt-regeringen körde de som vissa kanske minns upp sidan ”faktasida mot främlingsfientlighet” – en direkt konsekvens av SD:s framtåg på den politiska arenan. Sidan blev till slut hårt kritiserad och belagd med att innehålla mängder av fel.

Vad MPF:s verksamhet blir i slutändan återstår att se, men på samma sätt som de säger sig ”stärka befolkningens förmåga att kunna upptäcka och motstå påverkanskampanjer och desinformation” kan det även vara på sin plats att befolkningen har förmåga att upptäcka och motstå påverkanskampanjer och desinformation från våra egna myndigheter.

Vill du få lite underhållning kan du samtidigt passa på att klicka här, där folk numera lägger ut mängder med…memes…och gör sig roliga över vår nya myndighet.

LÄS MER: Regeringen: Vi ska ”motverka skadlig mediepåverkan”

LÄS MER: Staten förklarar krig mot alternativmedia

LÄS MER: KLART: Regeringskritiska medier ska nekas mediestöd

LÄS MER: Rakt På #24: Regeringen inför statlig censur

LÄS MER: Mediestödsnämnden vill stoppa pengar till medier som sprider ’felaktig information’

LÄS MER: Ekeroth: Sveriges enorma hyckleri om pressfriheten

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
954”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons