Ekeroth i exklusiv intervju: ”Jag ska anmäla åklagaren för obefogat åtal”

1.4K Shares

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat väljer hovrätten att fria riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) som tidigare fälldes för ringa misshandel i tingsrätten.  Det har blivit många turer och Ekeroths politiska framtid i riksdagen och SD har stått på spel. Nu ger riksdagsledamoten sin syn på domen och framtid inom SD i en exklusiv intervju för Samhällsnytt.

Hur ser du på hovrättens dom?

– Lättad över att rättsväsendet till slut gör rätt men att det ska behöva gå så här långt, att slösa ett helt år av mitt liv och dessutom av mitt jobb som riksdagsledamot, är under all kritik. Jag blev frikänd på exakt de grunder som min advokat skrev i sitt skriftliga utlåtande till åklagaren innan hon valde att väcka åtal. Ändå gjorde hon det. Jag överväger att anmäla henne för obefogat åtal samt ordningsvakten för mened.

Vad anser du om tingsrättens dom tidigare?

– Den domen är en praktskandal. Domaren Maria Hölcke struntade fullständigt i det vi sa i rätten, bland annat om att ordningsvakten inte kunde se något. Trots att hon alltså har en videoinspelning som visar det, gick hon på hans vittnesmål ändå. Det var många underliga omständigheter i hennes bedömning i den domen, som vi bland annat tog upp under hovrättsförhandlingarna.

– Hennes agerande där borde också vara föremål för undersökning. Tingsrättens dom var rakt av politisk vill jag hävda. Hon hade redan bestämt sig.

Det verkar som att både media och SD:s partiledning har dömt dig på förhand. Vad anser du om det?

– Att media gör det förvånar inte. De vill hemskt gärna ha bort mig från scenen så det är ingen hemlighet. De har dessutom inte så stort intresse av sanningen utan ljuger gärna friskt så jag hamnar i så dålig dager som möjligt.

LÄS MER: Kent Ekeroth frias från misstanke om ringa misshandel

– Det finns såklart en hel del tankar omkring hur vissa delar av partiledningen agerat under denna process, och uppenbarligen även efteråt, men i dagsläget lämnar jag det till andra att bedöma.

Hur ser du på din politiska karriär i framtiden med tanke på det?

– Hovrättens friande dom visar inte bara att jag är oskyldig utan även det egentliga offret som återigen blev attackerad av vänsterns stormtrupper. Min politiska karriär anser jag med andra ord kan fortsätta. Jag är och har varit en av riksdagens mest aktiva ledamöter. Dessutom har jag varit förutseende i många av de förslag jag drivit som blivit SD:s officiella politik och som dessutom i hög grad anammats av andra partier. Jag känner att jag har mycket kvar att ge och att förvalta väljarnas förtroende.

Partiledningen genom Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson har uppmanat dig att lämna justitieutskottet. Hur ser du på det?

– Jag delar inte deras analys. Domen visar alltså att jag är oskyldig och även att det faktiskt var jag som blev utsatt. Deras motivering är att jag ”varit i liknande situationer tidigare” – men vad de verkar ha missat är att det är jag som blivit attackerad varje gång. Att de håller mig ansvarig för andras attacker är besynnerligt. Detta sker inte bara i krogmiljö, utan även kl. 16 en onsdag eftermiddag eller mitt på dagen en solig söndag, men det är inte lika kul för media att uppmärksamma. Men om Jimmie nu känner så starkt att jag inte borde sitta i justitieutskottet så kommer jag lämna den platsen.

Du kommer alltså att hörsamma partiledningens uppmaning att lämna platsen i utskottet?

– Ja.

De uppmanade dig långt tidigare i år att lämna utskottet och har motiverat deras försvagade förtroende för dig med att du vägrat följa den uppmaningen tidigare. Varför gjorde du inte det?

– Jag förklarade varför för dem. Jag var mitt i en rättsprocess med stort mediefokus. Om jag innan slutlig dom hade fallit valde att avgå så skulle det slås upp stort i media och riskera att påverka min rättsprocess eftersom jag då framstår som skyldig. Jag försökte förklara att det är viktigt med alla detaljer i rättsprocessen men de verkar inte ha brytt sig.

– Nu när hovrätten sagt sitt så accepterar jag Jimmies önskan, även om jag inte delar hans analys i frågan.

Kommer du att kandidera till riksdagen nästa år?

– Ja, jag ser ingen anledning att ändra min inställning i den frågan i dagsläget. Som många sagt så har jag varit en av de mer aktiva och drivande och stått för mycket politikutveckling. Jag tror väljare och aktiva har sett det och jag känner ett starkt stöd.

1.4K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.