Som bekant har priserna på bränsle rusat i höjden på senare tid. En stor orsak till detta är den så kallade reduktionsplikten som införts i Sverige, vilket innebär att gradvis öka inblandningen av biodrivmedel. Men när folket nu blir allt mer rasande över politikernas nya magplask låtsas politikerna som att de ”inte såg det komma”. Det är en lögn.

Det finns gammelmedia och sen finns det gammelpolitiker, också kända som sjuklöverpolitiker. Som jag beskrev ett nyligt inlägg så är ett beskrivande attribut på dessa politiker att de aldrig har en aning om vad som händer, har noll förmåga att analysera verkligheten och därmed inte borde få förnyat förtroende. Enda anledningen till att de ens får det är såklart gammelmedia, som på olika sätt döljer eller förmildrar deras inkompetens.

Ett färsk exempel på detta är hur sjuklöverns politiker nu för allt för att slingra sig från det tunga ansvar de har för de ökade bränslepriserna. Ta bara dessa exempel:

Di skriver att att Moderaterna nu vill ”syna reduktionsplikten”. I artikeln uttalar sig Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för partiet:

Nu har priserna stigit och jag tror att ingen såg just det här komma.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) ljuger om samma sak. I SvD säger han följande:

När reduktionspliktsprocessen kom igång såg ingen framför sig de här höjningarna

Lögnare

Att använda ordet lögn ses ofta som ett kraftigt uttryck att använda. Men det går inte att beskriva detta på ett annat sätt. För när Di eller SvD skriver sina artiklar låter de sådana som Svantesson eller Farmanbar komma undan med att ljuga.

De påstår att de inte visste, inte såg det komma alltså. Låt oss titta på det lagförslag som regeringen la fram till riksdagen. I det står följande, svart på vitt (sida 35 och framåt):

De ökade inblandningskraven innebär högre pumppriser på bensin och diesel, vilket påverkar hushåll, företag och andra drivmedelsköpare.

Senare i lagförslaget fortsätter de hamra in de ökade priser reduktionsplikten medför:

Den ökade inblandningen av biodrivmedel leder till högre drivmedelspriser, något som medför ökade mervärdesskatteintäkter från de drivmedelsvolymer som används av hushållen.

[..]

prisökningen till 2030 [skulle] vara 3,6–5,4 kr per liter för diesel och 1,9–2,9 kr per liter för bensin, exklusive mervärdesskatt

För att vara tydlig: regeringen skrev själva i sin analys just att prisökningar följer som ett resultat av reduktionsplikten. Alltså visste regeringen, alltså visste Farmanbar.

På samma sätt visste även Elisabeth Svantesson (M) samt alla de andra partierna. Varför? Jo helt enkelt för att lagförslaget från regeringen (benämnd ”proposition”) behandlas i sin helhet av riksdagsledamöterna. De har alltså också läst konsekvensanalysen.

Röstade ja

Så efter att ALLA partier visste att reduktionsplikten ökar priserna så skulle partierna rösta om det i riksdagens kammare. Vad hände då? Jo, alla utom Sverigedemokraterna röstade ja till förslaget. De röstade med andra ord ja till att öka priserna. När skedde detta? Den 22 juni 2021, alltså endast drygt ett halvår sedan. Så här såg voteringssiffrorna ut:

Sju partier röstade ja till förslaget. Endast SD röstade nej. Farmanbar skyller på att priserna på diesel gått upp men reduktionsplikten stod för det allra mesta av höjningen.

”Med facit i hand, antagligen”

Vad vi ser, återigen, är en samling gammelpolitiker som antingen inte vet vad de gör eller som visste men nu backar i ljuset av folkets vrede. Det är exakt samma sak som vi sett i årtionden gällande alla stora frågor i landet; invandring, försvar, rättsväsende, skola, sjukvård, gränskontroll med mera.

När Di frågade Svantesson om Moderaterna inte ”borde varit tuffare” förra sommaren svarade hon: ”Med facit i hand, antagligen”.

Jag kan berätta vem som hade facit redan från början: Sverigedemokraterna. Som så många gånger tidigare.

Det finns de som menar att detta är ytterst medvetna val, planerade med full insikt i konsekvenserna för svenska folket. Jag tror inte så är fallet. Jag har träffat många av våra politiker. De är inte de skarpaste knivarna i lådan alltid. Och även de som har huvudet på skaft, för det finns några, så spelar det sällan roll för de har blivit inympade i att passa in. Att tänka utanför boxen kräver mer än intelligens. Det krävs jävlaranamma.

God och fluffig

Så vad som troligen hänt är att de flesta inte förstått vad reduktionsplikten innebär utan har sagt ja för att få bekräftelse och känslan att de gjort något gott ”för klimatet”. De har inte gjort någon djupare analys och även om de har det så övertrumfar känslan av att vara god och fluffig konsekvenserna av deras förslag. Så går nog många beslut till i landet på daglig basis.

Men när konsekvenserna som SD såg långt i förväg nu blir extremt uppenbart så gör gammelpolitiker vad de gör bäst – de ljuger. Nu ser vi ”vi såg det inte komma”-argumentet trots att det stod svart på vitt i deras egna dokument att de såg det komma.

Det är inte förvånande heller att de använder den numera utskrattade undanflykten, trots att det är bevisad lögn. För det verkar ha fungerat innan. Väljarna har inte i nämnvärd omfattning straffat de partier och politiker som ”inte såg det komma” innan eller som tidigare ljugit om avgörande frågor.

Därför kan de återigen ljuga, återigen komma undan. Och det kommer de fortsätta tills den dagen väljarna straffar dem – på riktigt.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Vad var det jag sa?”