Denna tidning skriver återkommande om statistiken omkring invandringen till Sverige. Men ett halvår efter den nya regeringen, med stöd av SD, har tillträtt ser vi ingen skillnad alls i invandringsvolymerna. Det duger faktiskt inte.

I mitten av mars skrev vi exempelvis om hur hög invandringstakten dittills 2023 var. Det visade sig att om nivån av utdelade uppehållstillstånd håller i sig hamnar 2023 återigen på en topplista historiskt sett. Läs artikeln här för att se hela listan från 2008 och framåt. Invandringen ligger som ni kan se i paritet med de nivåer vi hade under Fredrik ”öppna era hjärtan” Reinfeldt-åren.

LÄS ÄVEN: Så här hög är invandringen till Sverige 2023

Räknar vi med mars månad har nästan 25 000 uppehållstillstånd delats ut i år. På årsbasis blir det nästan 100 000.

Sverige befinner sig alltså, trots ny regering, trots stöd från SD, trots prat om ett ”paradigmskifte”, i en fortsatt massinvandring. Det duger faktiskt inte.

När får vi se en tydlig minskning av invandringen?

Jag har pratat med olika personer inom SD om invandringen, inte minst när jag intervjuade SD om det hela. Jag poängterade där att massinvandringen pågår och väljarna förväntar sig snabbare resultat. Svaret blev att att det är ”komplicerade processer” men att lagförslag kan väntas…våren 2026. Förutom lite tidigare skärpningar omkring arbetskraftsinvandringen. Jag pressade lite om varför det inte går snabbare i Sveriges största ödesfråga men svaret blev att vi snart kommer se förändring men…att det är komplicerade processer.

Måste gå att göra mer

Jag förstår att SD inte ensamt sitter och bestämmer utan att det finns andra partier, exempelvis KD och L, som stretar emot. Som en ”outsider” som inte har insikt i förhandlingar och annat är det såklart lätt att vara kritisk och lätt att kräva att det ska gå snabbare. När jag satt i riksdagen fick jag ibland liknande kritik om att det ”händer för lite” och jag försökte då förklara det jag ser som utomstående inte ser. Kanske är det så nu med och kanske kommer nya regler omkring invandringen ”snart”. Men det vi sett hittills duger faktiskt inte.

Invandringen är och har alltid varit SD:s viktigaste fråga. Det har såklart inte ändrats en enda millimeter. När jag pratar med olika företrädare försöker jag propsa på lite olika kreativa lösningar, vilket jag ofta också gjorde i riksdagen. För det finns nog mer möjligheter till snabbare förändringar än vad som nu sker. Det bara måste finnas.

Under totalinvandringen hösten 2015 när sjuklövern fick en kort stund av aha-upplevelse om att detta inte fungerar fick S-regeringen helt plötsligt en väldig fart och introducerade snabbt en temporär lagstiftning som snabbt fick markant effekt på invandringsvolymerna (som dock fortsatte vara höga men i alla fall lägre).

Det går med andra ord om man bara vill, trots att en viss före detta partiledare gastade om att ”vi bygger inga murar”.

Moratorium

Därför borde SD propsa på en ny temporär men snabb lagändring: inför ett moratorium på uppehållstillstånd och naturaliserade medborgarskap. När jag vädrade idén internt har det avfärdats som att det ”inte ingår i Tidö-avtalet”. 

Jaha, vad spelar det för roll? Tidö-avtalet är en bra grund för de kommande fyra åren men det innebär såklart inte att man inte är fri att försöka med att introducera nya förslag, att anpassa politiken när man ser att det behövs. SD är fortfarande största parti i den konstellation som nu styr Sverige och det vore bra underligt om man självmant bakbinder sig till Tidö-avtalet, som stora delar av de mest centrala personerna i partiet inte ens var med och förhandlade fram.

Jag inser att om SD hade bestämt på egen hand, om SD hade haft 51 procent, så skulle nog något liknande redan skett, men det hindrar inte att man inte bör försöka även i det läge vi är i nu. Säger de andra partierna nej så borde SD i alla fall offentligt gå ut och säga att de vill se ett moratorium så att åtminstone väljarna ser att SD vill mer och försöker hårdare.

Borde inse

Det är svårt att övertyga liberaler i de andra partierna i dessa frågor. Många av dem vurmar fortfarande för massinvandring eller vågar åtminstone inte göra vad som krävs. Men de borde inse en enkel sanning: för varje ny invandrare vi tar emot så minskar chansen att det liberalkonservativa blocket någonsin kan vinna ett riksdagsval igen. Detta eftersom invandrare från Mellanöstern och Afrika i väldigt hög grad röstar vänster.

LÄS ÄVEN: S och V vinner valet med 70 procent – om arabiska invandrarna får bestämma

Vi kan titta på Malmö som ett lokalt exempel. Det är en stad som troligen aldrig igen kommer ha en annan majoritet än vänster, helt enkelt på grund av den demografiska utvecklingen, där ett folkutbytet skett snabbare än i övriga landet. På samma sätt är det givetvis på nationell nivå.

I oktober förra året hade jag en uträkning på hur mycket nya medborgare kan påverka ett riksdagsval. Slutsatsen som ni kan läsa är att det är väldigt mycket. Räknar man ihop alla medborgarskap som ges ut mellan valen blir det hundratusentals samtidigt som skillnaden mellan de två blocken i förra valet inte ens var 7000 röster totalt sett.

LÄS ÄVEN: Så här många nya medborgare får rösta i valet 2022

Alltså: vad Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna måste inse är att, om inte för någon annan anledning, så är det är ren självbevarelsedrift för deras egna partier att införa ett moratorium om de vill fortsätta styra landet.

SD borde övertyga dem om detta och om det inte går så bör partiet åtminstone offentligt avisera att de vill se ett moratorium.

För svenskarna har inte tid att vänta. Den demografiska klockan tickar.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Här är folkutbytet, Morgan”