LEDARE. När man tror att höjden av hyckleriet är nådd då kommer sossarna och sätter nytt rekord. För när det hycklande partiet klagar på SD-politiker som kritiserar domslut, eller anklagar Ungern för att ”montera ner sin rättsstat” genom att inte ha oberoende domare, vad gör Socialdemokraterna då? Precis det de anklagar andra för. De gick nämligen nyss och tvingade S-nämndemännen i ”snippa”-målet att avgå. Ännu mer sanslöst blir det att ingen av de som klagade på Jomshof eller SD säger nu ett pip.

”Snippa”-domen har som bekant uppmärksammats stort på senare tid. De ansvariga domarna, både proffsdomare och nämndemän, har fått kritik för ett deras resonemang och domslut. Det som gör denna händelse extra intressant är dock Socialdemokraternas monumentala hyckleri.

För när Richard Jomshof offentligt kritiserade domsluten rörande korankravallerna gick socialdemokraterna, samt en massa lydorganisationer, ut och drevade om hur hemskt det var att justitieutskottets ordförande har mage att uttala sig om domar. Ardalan Shekarabi (S) skrev på Twitter: ”Uppmanar min kollega i presidiet att respektera Sveriges grundlag och domstolars oberoende”.

Ledande socialdemokrater, inklusive före detta justitieministern Morgan Johansson, varnade otaliga gånger för att Sverigedemokraterna var ett hot mot domstolarnas oberoende och påstod att partiet ”ville ha det som i Ungern”. Liknande anklagelser riktas på tal om det mot just Ungern och deras rättsväsende.

Därför blir sossarnas agerande nu i och med ”snippa”-domen så sanslöst och häpnadsväckande. För i detta fall har sossarna inte bara kritiserat domen, vilket bara där blir hyckleri för det fick man ju enligt dem inte göra. Nej, de tog det ett steg längre: de tvingade de S-märkta nämndemännen som dömde i fallet att avgå. Socialdemokraternas distriktsordförande i Göteborg, Mattias Jonsson, som dessutom är riksdagsledamot, kallade det ett ”klokt val” när nämndemännen avsade sig uppdragen. Han erkände dessutom partiet haft flera möten rörande beslutet av göra sig av med nämndemännen.

Det är med andra ord en direkt intervention i domstolens ”oberoende”. Det skickar samtidigt ett mycket tydligt meddelande till alla andra nämndemän i landet som socialdemokraterna tillsatt.

Hyckleriet blir därmed totalt: Socialdemokraterna kritiserar SD och Ungern – men gör sedan exakt det som de anklagar andra för. Otroligt.

Men det är som alltid, och som jag skrev innan: Socialdemokraterna har inga principer överhuvudtaget. De har ingen moralisk kompass. De bryr inte om demokrati, rättsstatens oberoende, yttrandefrihet, öppenhet eller alla de där bevingade begreppen. Det är bara ord de använder i politisk propaganda.

Det positiva i Socialdemokraternas agerande i detta fall är att alla framtida anklagelser mot SD eller Ungern om ”nedmontera rättsstaten” och ”oberoende domstolar” nu faller helt platt. För skulle de försöka med sådant igen är det mycket lätt att peka på att ingen är värre än de själva på att just montera ner ett ”oberoende” rättsväsende.