denmark kent
Ledare

Ekeroth: ”Vad hände med Danmark?”

Publicerad 9/8/2023
Annons

LEDARE • Danmark har sedan länge varit ett föredöme, inte minst för Sverigedemokraterna som avundsjukt sneglade på Dansk Folkeparti. De danska Socialdemokraterna har sedan också stundtals fört en politik som SD skulle vilja föra här. Så långt har det varit mellan socialdemokrater i våra båda länder. Men det som skett nu får oss att ompröva den danska socialdemokratin – men även danskarna.

Det ska sägas att dansk politik skiljer sig markant från svensk. Debattklimatet, beröringsskräcken mot invandringskritiker och rörligheten hos väljarna är några av de stora faktorer som skiljer våra länder åt. Dansk Folkeparti blev snabbt mer accepterade, och kom dessutom in långt tidigare, jämfört med SD:s väg in i riksdag och regering.

Vi ser även hur mycket snabbare väljarna rör sig i Danmark. Partier poppar upp mycket snabbare jämfört med Sverige och de kan lättare försvinna också. Dansk Folkeparti är ett exempel på ett parti som för inte alltför länge sedan låg på omkring 25 procent men nu riskerar att nästan att åka ur Folketinget med deras 3,4 procent. Samtidigt har den före detta ministern Inger Stöjbergs nya parti rusat i mätningarna och ligger på nio procent.

Sedan 2022 består Danmarks regering av en ohelig allians mellan Socialdemokraterna, Venstre (tidigare regeringsbildare) och Moderaterna. Ungefär som att M och S i Sverige skulle gå samman och bilda regering med stöd av L. I princip otänkbart här, tack och lov, för hur ska väljarna annars kunna få en förändring?

Förbjuda koranbränningar

Vi har tidigare sett kriser på grund av islam och muslimer. Muhammedkarikatyrkrisen 2005 var en sådan. Danmarks agerande då var till skillnad från nu tydligt och principfast: de försvarade yttrandefriheten och Danmarks sätt att vara och leva. Annat är det idag.

Vi har alla läst om den danska regeringens ambition att vika sig för muslimska hot. Det är tyvärr inte bara de danska Socialdemokraterna som förfäktar denna idé utan den stöds även av Lars Lökke Rasmussen (danska M) som är utrikesminister.

Oppositionen är dock kritisk. Morten Messerschmidt, partiledare för krisande Dansk Folkeparti, sa att han inte tycker att förbudet är en bra idé och Søren Pape, partiledare för Det konservative folkeparti, oroas för vad ett förbud kan innebära för yttrandefriheten. Inger Stöjberg, partiledare för nystartade Danmarksdemokraterna, var tydligare och kallade det ”helt galet”.

Men Socialdemokraterna har med Moderaterna och Venstre majoritet i det danska Folketinget.

Stark kritik

Som Samnytt rapporterade tidigare är det inte bara danska oppositionspolitiker som är kritiska mot att regeringen nu viker sig för muslimska hot. Gérard Biard, chefredaktör för det franska satirmagasinet Charlie Hebdo vars redaktion massakrerades av muslimska terrorister 2015, tillhör kritikerna:

– Med antagandet av denna lag blir den danska regeringen både en allierad och en tjänare till den iranska regimen och talibanregimen, skrev han om det danska förslaget.

Danska folket verkar inte dela den uppfattningen. I en nylig opinionsundersökning säger sig hälften stötta ett förbud. Endast 35 procent säger nej. Det är ett svaghetstecken, minst sagt och danskarnas traditionsenliga styrka i att stå upp för sitt sätt att leva verkar bortblåst.

Sverige är såklart sin vana trogen vekt, där mellan 4050 procent av de tillfrågade i olika opinionsundersökningar också vill förbjuda koranbränningar. Men att Danmark på det här sättet skulle gå före Sverige var oväntat och förvånar.

Oklart varför

Varför reaktionen från Danmark är så skild idag jämfört med år 2005 är oklart. Kanske har det att göra med att regeringen då, en Venstre-regering, var beroende av invandringskritiska Dansk Folkeparti för att sitta kvar. Partiet leddes då av Pia Kjærsgaard, som var ordförande för partiets mycket framgångsrika period mellan oktober 1995 – till september 2012. Hon var rak och tuff och kanske höll tillbaka tendenser till underkastelse.

Enligt en opinionsundersökning som analysinstitutet Wilke gjort på uppdrag av tidningen Jyllands-Posten tyckte ”en stigande andel av den danska befolkningen – 57,6 procent mot 47 procent under 2006 – att det var riktigt att publicera Muhammedteckningarna”.

Något har med andra ord hänt sedan dess. Jag tror inte någon har svaret på vad. Kanske är en delförklaring att även Danmarks demografiska situation försämrats. Vi ska komma ihåg att de har haft och fortsätter ha en ansenlig invandring från Mellanöstern och Afrika. Det är dock spekulationer och troligen heller inte hela förklaringen.

Något har hänt och det är inte bra. Det är såklart oroande att vårt kära grannland inte kan stå pall, för om de hade varit tydliga i att stå upp får vårt sätt att leva hade det blivit svårare för Sverige att inte göra det. Nu tassar Moderaterna om att ändra ordningslagen. Socialdemokraterna stöttar den idén. Endast SD är tydligt emot. Danmarks veka underkastelse hjälper inte direkt.

Som det bevingade citatet säger: Något är ruttet i konungariket Danmark.

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
564Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons