LEDARE. Vänsteretablissemanget försöker febrilt tysta all kritik mot det svenska valsystemet, trots uppenbara brister både rent tekniskt och även historiskt sett. Med hjälp av så kallade ”experter” försöker de likställa farhågor om valintegriteten med rysk desinformation eller vad det nu kan vara. Men det är bara ytterligare en metod från etablissemanget för att freda sin egen makt och ställning.

Det var i Samnytts intervju med Richard Jomshof (SD) som jag ställde frågan om risken för valfusk. Frågan är knappast obefogad. Genom SD:s samlade historia har partiet blivit utsatt för valfusk och valsabotage. Det mest uppenbara är strulet med SD:s valsedlar, som för jämnan försvunnit från vallokalerna. Detta avfärdas arrogant av någon expert i en panikartad krisartikel i vänsterliberala Expressen som att det ”ger inga konsekvenser”.

SE INTERVJUN: Richard Jomshof (SD): ”Ge oss chansen – vi kommer göra allt för riktig förändring”

Men bara en sådan enkel grej kan såklart ge konsekvenser. Vi vet alla stigmat, om än minskade, med att rösta SD. Att då fråga om en SD-röstsedel drar sig nog många för. Att skriva partinamnet på en blank valsedel kanske inte alla känner till är möjligt, och risken för att det bli fel eller ogiltigförklaras är såklart mycket högre. Dessa potentiellt förlorade röster kan i jämna val förändra utgången, såklart. Att avfärda detta är bara en härskarmetod från media. Här ska det banne mig bankas så ingen vågar fundera över valintegriteten. ”Ställ inga frågor – annars…!”

”Lätt att fuska”

Sen har vi röstmottagarna och rösträknarna. Minns ni förra valet? Där rapporterade SVT om hur ”valsedlar från valnatten spårlöst försvunna”. Eller varför inte detta brutala omdöme om svenskt valsystem:

Rösträknare i valet: Lätt att fuska för de som vill

SVT Nyheter Stockholm har i flera publiceringar visat på brister i rösträkningen hos länsstyrelsen i Stockholm när omkring 200 personer, internt och externt, kallades in för att räkna valsedlar i länsstyrelsens lokaler i Sundbyberg.

Kenneth Karmaeus rekryterades externt som rösträknare, men ordningen och säkerheten kring valsedlarna var inte som han väntat sig.

– Förvånansvärt, jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att man hanterade en så viktig fråga på det sättet, säger han.

Privata väskor vid räkneborden

Han reagerar bland annat på att rösträknarna fick ta med sig kläder och privata väskor in till räkneborden vilket gör det möjligt att byta ut valsedlar.

– Du kan ta med dig valsedlar, som du inte ska ha med dig, och du kan stoppa ned valsedlar i ryggsäcken. Valsedlar som skulle ha räknats till ett parti. Det är alltså inte omöjligt att byta ut valsedlarna. Du kan liksom kamouflera vad du håller på med om du är ute i illvilliga ärenden, säger Kenneth Karmeus.

TV4 hade också ett inslag om ”fel” i rösträkningen:

I Tyresö i Stockholm län skedde följande:

Valresultatet i ett distrikt i Tyresö är fel. Sextiosex av Miljöpartiets röster tappades bort under valnatten. En person som jobbade med valet löste det genom att stoppa ner lika många nya i ett nytt kuvert, enligt valnämndens ordförande.

I Alvesta skedde detta flagranta övergrepp [fetstil red.anmärkning]:

Kommunstyrelsens ordförande Per Ribacke (S) hämtade ut valkuvert från kommunens kansli. Det fick han inte göra och när Socialdemokraterna bad om fler sa kanslichefen ifrån och krävde tillbaka kuverten.

Men de var redan utdelade till väljare – enligt företrädare för andra partier med socialdemokratiska valsedlar i kuverten.

I artikeln ”Stor risk för valfusk när partierna får räkna sina egna röster” ser vi fler problem:

Systemet med fysiska valsedlar, kuvert och valurnor har länge kritiserats för att vara antikverat och ha svagheter som utgör risker för valfusk. Fram till i år har det exempelvis varit fritt fram för politikerna på valsedlarna att själva räkna rösterna. Valmyndigheten rekommenderar inför årets val att det inte bör förekomma, men på många håll väljer man att strunta i den rekommendationen.

”100 procent säkert”, påstod en vänstertant till statsradion.

Vill ni fortfarande avfärda riskerna?

Ändringar i vallagen

I propagandastycket i Expressen försöker de lugna läsarna med att säga att vallagen har ändrats. Men vilka förändringar gjordes? Inga av särskilt stor betydelse. Det får bara vara en väljare bakom valskärmen, jaha? Valnämnderna och utlandsmyndigheterna tar över ansvaret för att lägga ut samtliga valsedlar i val- och röstningslokalerna, jaha? Ansvaret att alla över en procent skulle få dem utlagda fanns redan sedan innan. Väljare som inte följer röstmottagarnas anvisningar ska få uppmanas att tillfälligt lämna val- eller röstningslokalen, jaha? Det är knappast där problemet är. Valmyndigheten ges ett uttryckligt ansvar för att inför varje val ta fram utbildningsmaterial, jaha?

Gör dessa åtgärder någon tryggare på riktigt? Det är ju snömos.

OSSE:s kritik kom efter valet 2018 – men tog inte upp det faktum, som SVT skrev om, att det är lätt att fuska.

Om ni någonsin varit inne i en vallokal så ser ni att det är mestadels sossetanter och invandrare som är där. Samma gäller rösträknarna. Tror någon på fullaste allvar att valsäkerheten är god med en sådan ordning, speciellt i ljuset av vad som beskrevs ovan, som inte rättats till? Bevisligen sker massa skumheter, trots att vem som helst kan närvara och kontrollera räknandet.

I valet 2018 var det 1 800 röster som gjorde att Centerpartiet tog ett mandat framför Sverigedemokraterna. Det var de 1 800 rösterna som alltså gjorde att Sverige fick en sosse-regering i ytterligare fyra långa år. Totalt sett skiljdes det 6 890 röster mellan blocken. Utav 6,5 miljoner. Med allt ovanstående i beaktande; försvunna valsedlar (som kan försvinna bakom ett skynke också, kanske till och med lättare), försvunna röstkort och grava brister i rösträkningen där fusk med lätthet kan genomföras, finns det verkligen inte NÅGON anledning att ställa frågan?

Fler problem

Det finns dessutom fler problem än så, vilket Samnytt nyss skrev om, som kanske inte direkt kan klassas som valfusk, men väl en medveten brist i systemet som inte åtgärdats, och kan utnyttjas för fusk. Problemet har uppmärksammats av SD:s riksdagsledamot Mattias Bäckström Johanson som ställde frågan till regeringen om ”återföring av mandat”. Det är en komplicerad historia, men går i korthet ut på detta:

Sverige har hela landet som en enda valkrets sedan 2018 vid mandatfördelningen. När man däremot prövar överklaganden sker det valkretsvis. Exempelvis kan det vara 100 röster som är felaktiga i Stockholms län, 100 i Skåne och 100 i Göteborg. Tillsammans kan de ha påverkat valutgången enligt vallagen, men överklagandena hanteras valkretsvis och där det kanske inte föranleder att något mandat flippar. Då ska överklagandena avslås, trots att felaktigheter har noterats. Detta innebär att ett uppenbart felaktigt valresultat kommer att fastställas.

Bäckström skriver:

Problemet efter införandet av återföring av mandat är att situationer kan uppstå där felaktigheter i en valkrets som har överklagats inte påverkat valutgången i den berörda valkretsen, men där det i stället påverkar utgången i en annan valkrets. Det finns inte heller något stöd i vallagen för att göra en samlad prövning av samtliga överklaganden [..]

Med val där det är väldigt jämnt och med flera partier ökar sannolikheten för att det kan inträffa, vilket riskerar att undergräva valresultatets representativitet och rimlighet.

Trots detta har denna fråga inte varit föremål för någon av de utredningar som fokuserat på valfrågor och som tillsatts under mandatperioden, vilket är olyckligt.

När Bäckström fick svar på sin fråga, av Morgan Johansson (S), meddelade han att inga förändringar planeras eftersom problemet ”inte realiserats än”. Alltså, sossarna vill vänta till felet redan är begånget. Fantastiskt sossigt tänk.

Öppnar för valfusk

Denna brist öppnar för valfusk, som inte kan överklagas.

Anta att Socialdemokraterna tar sista mandatet om Sverigedemokraterna tappar 1 000 röster. Då kan man i teorin åka till 10 länsstyrelser och förverka 100 valsedlar för SD. Ändrar det inte utfallet inom valkretsen enligt de nuvarande reglerna, så kommer valprövningsnämnden konstatera att det avviker från gällande ordning men ändå avslå överklagandet. Samtidigt som ett mandat flyttats från SD till S – ett mandat som kan avgöra valet alltså (precis som ett mandat avgjorde 2018).

Över detta problem svarar alltså sossarna att de inte tänker åtgärda det eftersom det inte inträffat – de vill hellre låta felet begås, som inte kan överklagas, och sen kanske göra något åt det, trots risken för valfusk på detta sätt.

– Det ska ju vara proportionellt och återföringar är ju problematiskt om det sker valkretsvis så det finns säkert ett problemområde där, men jag kan inte svara på den frågan, sa Jante O Johansson, justitieråd och vice ordförande i valprövningsnämnden till Samnytt.

På vilket sätt menar du?

– Det du beskrev som Mattias har skrivit i frågan, säger Johansson och fortsätter med att förklara att han tar konkret ställning om frågan kommer upp i valprövningsnämnden.

– Jag är oroad över legitimiteten i vårt valsystem och förstår inte varför Socialdemokraterna nonchalerar problemet på detta sätt. Är det bästa inte att ha ett valsystem som återspeglar valresultatet fullt ut?, frågade sig Bäckström.

Varför attacker mot de som ställer frågan?

Det finns med andra ord klara brister, både i valsystemet i sig men även rörande förutsättningarna för valsabotage och/eller valfusk. Frågan är dock varför gammelmedia liksom sjuklöverpolitiker så energiskt försöker utmåla alla som ställer rimliga frågor omkring detta som ”desinformatörer” eller ”går ryssarnas ärenden”.

Svaret är väl egentligen lika enkelt som det låter. Sossarna vet att de enda som skulle gynnas, och har förmågan att utföra valfusk, planerat eller inte, är de själva. Det är deras folk som sitter precis överallt och räknar och tar emot röster. Så om det sker felaktigheter, fusk eller annat, så är det i de allra flesta fall något som gynnar dem.

Går över lik

När Trump vann 2016 var det en chock för etablissemanget. De trodde aldrig det skulle kunna hända och efter det kan jag lova dig att de skulle gå över lik för att det inte ska hända igen. Samma känslomässiga och djupa hat som vänstern i USA känner mot Trump känner vänstern i Sverige mot SD.

Tänk bara på alla de tusentals som kastat sten, glasflaskor och skjutit fyrverkerier mot SD:s torgmöten genom alla år – de känner sig rättfärdiga. De som går hem till SD:are och tänder på deras dörrar, sätter yxor i dem eller anfaller dem på stan – de känner sig rättfärdiga. När sedan media och regeringen utmålar SD som inhumana, illegitima säkerhetshot – tror inte ni det påverkar vad folk tycker sig ha rätt att göra mot SD?

När man avhumaniserat, demoniserat ett parti och dess representanter på detta sätt – tror du SD:s motståndare i vallokalerna tänker två gånger innan de slänger en SD-röstsedel, ändrar den eller slänger bort valsedlar? Det ter sig som en väldigt enkel sak att göra, när man i sin förvirrade värld tror att man bekämpar Saurons orcher.

Så nej, det finns riktiga farhågor om valfusk – och alla i vänstern som förnekar eller attackerar de som varnar för det är demokratins riktiga dödgrävare.

LÄS MER: Stor risk för valfusk när partierna får räkna sina egna röster

Texten är uppdaterad: ”Bakom lyckta dörrar” var inte menat att låta som om att det görs i hemlighet, utan det göras utan större insyn, annat än i vissa punktinsatser och lätt att fiffla med, t.ex. de som inte har ögon på sig.