vuxna barn i riksdagen2
Ledare

Ekeroth: ”Vuxna barn debatterar i riksdagen”

Publicerad 10/23/2022
Annons

LEDARE. Häromdagen publicerade vi ett klipp från Riksdagen där SD:s Elsa Widding höll ett anförande i vilket hon ifrågasatte den påstådda klimatkrisen. En handfull politiker från S och MP tog replik på Widdings tal. Vad vi fick se var återigen en påminnelse om att landets högsta beslutande organ i alltför hög utsträckning består av vuxna småbarn.

Om ni missade debatten kan den ses här. Widding håller ett anförande där hon kritiserar den förda klimatpolitiken och menar att den varit ovetenskaplig. Vad vi därefter får bevittna är en pinsam påminnelse om den extremt låga nivå som många riksdagsledamöter besitter.

Den mest pinsamma var sossen Markus Selin som var den första att gå upp (klicka här för att börja se när han tar replik om ni missade det). Han börjar med att sucka teatraliskt och utbrista ”ojoj!”. Sedan säger han med hög stämma och gravallvarlig blick att han ”skäms” över Widdings anförande. Hela hans kroppsspråk och anförande osar indignation, men spelad sådan. Han står där med armarna i kors med bister min som om han försöker blåsa upp det påstådda allvaret ännu mer och hela situationen och debatten blir totalt överdriven.

Det blir teatraliskt, överspelat och rent ut sagt löjligt. För vad Selin, liksom de efterföljande debattörerna från S och MP, gör är ungefär detsamma som deras företrädare gjorde rörande invandringsdebatten för 10-12 år sedan. Det är samma mekanismer, samma psykologi och samma okunskap.

Argumenterar som en femåring

Selin & Co går upp och vill verkligen visa hela världen att de är indignerade över vad de nyss hört. De vill visa att de minsann står på den ”goda” sidan. De vill visa att de är moralens högborg och världens samvete. De vill visa…

För det är vad det handlar om – godhetsknarkande, som vanligt. De vill visa upp sig för sina kollegor så de kan få ryggdunkarna efteråt som tack för att de ”stod upp mot” de onda. Det är därför de liksom Selin kan gå upp i Sveriges högsta beslutande organ och argumentera som en femåring och komma undan med det. För lyssnar man på deras argument så har de inga. Selin var närmast övertydlig med det när han sa att han ”ska hålla igen känslorna lite”.

Det är vad det handlar om, känslor. Selin & Co har nämligen ingen aning vad de pratar om, lika lite som hans gelikar hade någon aning när vi för 12 år sedan började prata invandringspolitik i riksdagen. De pratar om vetenskap de aldrig läst, om rapporter de aldrig sett. Istället blir det väldigt talande när Selin högtravande rekommenderar vetenskapskvinnan Widding att ”gå ut på Mynttorget och lyssna på ungdomarna”.

Strunta i vetenskap, kunskap, utbildning, logik – lyssna på ”ungdomarna”. Det kanske inte är så konstigt att Selin rekommenderar just ”ungdomar” för både han och de har högst troligen fått sin världsbild från samma ställe, alltså propagandistiska vänsterliberala tidningar.

För Elsa Widding var väl detta hennes första debatt, vilket nog förklarar lite osäkerhet i replikskiftena. Men med tiden när hon blir varm i kläderna och själv kan bli mer offensiv i debatterna så kommer nog de rödgröna riksdagsledamöterna, och inte minst den 26-åriga klimatministern, få sina fiskar varma. För riktig kunskap som baseras på en faktisk verklighet slår alltid fantasierna hos de vuxna barnen i riksdagen.

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons