birgitte bonnesen swedbank

Foto: News Oresund / Sofi Eriksson, CC BY 2.0

Ekonomi

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot tidigare Swedbank-vd

Publicerad 1/4/2022
Annons

På tisdagen meddelar Ekobrottsmyndigheten att man väcker åtal mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen för i fösta hand grovt svindleri och i andra hand grov marknadsmanipulation samt obehörigt röjande av insiderinformation.

Det är chefsåklagare och förundersökningsledare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm som väckt åtal mot den tidigare Swedbank-vd:n. Enligt åtalet har Bonnesen som dåvarande vd vid upprepade tillfällen under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter med innebörden att banken inte hade eller haft problem med AML-processerna (Anti Money Laundering) i bankens verksamhet i Estland.

– Brottet består i att den före detta vd:n för banken avsiktligen eller av grov oaktsamhet, bland allmänheten eller företagets intressenter, spridit vilseledande uppgifter om bankens åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Estland. Detta skedde dels den 23 – 24 oktober 2018, dels den 29 januari 2019, samt den 20 februari 2019. Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av företaget i ekonomiskt hänseende och därigenom medföra skada, säger Thomas Langrot.

LÄS ÄVEN: Widar Nord efter domen: Swedbank stängde mitt konto för att jag står bakom Fria Tider

– Jag har valt att i första hand väcka åtal för grovt svindleri, men det finns ett andrahandsyrkande gällande grov marknadsmanipulation. Den viktigaste effekten är det stora kursfallet för Swedbankaktien efter avslöjandena, säger Thomas Langrot.

De vilseledande uppgifterna gav en felaktig bild av att Swedbank inte hade eller haft problem med AML-processerna i Estland under åren 2007 – 2018. Detta menar Langrot har skett trots att Bonnesen hade kännedom om icke offentliggjord information om omfattande och allvarliga brister gällande AML-processerna och även information om omfattande misstänkta transaktioner/kunder utifrån ett penningtvättspespektiv i den estniska verksamheten.

Mörkläggning

Vidare hävdar Langrot att förundersökningen även visar att det fanns en tydlig strategi från bland annat vd:n att problemen gällande AML-processerna i den estniska verksamheten inte skulle komma ut till marknaden – alltså mörkläggning.

LÄS ÄVEN: Mira Aksoy vårdades för cancer på sjukhus – då stängde Swedbank hennes bankkonto

Bonnesen åtalas också för obehörigt röjande av insiderinformation.

– I egenskap av verkställande direktör och koncernchef för banken har den tilltalade avsiktligt röjt insiderinformation om innehållet ur ett kommande avsnitt av tv-programmet Uppdrag Granskning. Det misstänkta brottet skedde vid ett möte den 18 februari 2019 där representanter för de största aktieägarna i banken deltog, säger Thomas Langrot.

Nekar till brott

Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelson säger till TT att hans klient är oskyldig till anklagelserna om grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation. Advokaten vill dock avvakta med att kommentera ytterligare till dess att han har tagit del av åtalet.

– Det är klart att vi nekar till brott, det är självklart, men jag kan inte kommentera någonting som jag inte känner till innehållet i.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons