I amerikanska Oakland har stadens demokratiska borgmästare Libby Schaaf beslutat att ge ekonomiskt stöd till svarta som tjänar under en viss summa årligen. Fattiga vita som ligger under samma gräns får ingenting.

Programmet som finansieras av privata donationer innebär att checkar på drygt 4 000 kronor varje månad kommer att gå till svarta familjer som årligen tjänar under 500 000 kronor och har minst ett barn. Andra hälften av checkarna går till de som tjänar under 250 000 kronor årligen. Vad pengarna spenderas på villkoras inte på något sätt.

De omkring 10 000 fattiga vita som lever i staden har uttryckligen exkluderats från programmet. Staden rättfärdigar beslutet med att vita hushåll i genomsnitt skulle tjäna ungefär tre gånger mer än svarta.

Vilka som får bidraget kommer att lottas bland ansökningarna från de som uppfyller kraven. Pengarna kan även gå till personer som inte är medborgare och illegala invandrare.

På nätet förs en intensiv debatt om det hudfärgsbaserade beslutet och många pekar på att det är rasistiskt och frågar om det ens kan vara lagligt.