Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S). Foto: Pixabay / Riksdagen

Inrikes

Elbilsköpare riskerar bli blåsta på miljöbonusen

Publicerad 1/22/2022
Annons

Sedan bensin och dieselpriserna rusat i höjden har den subventionerade elbilsförsäljningen slagit nya rekord. Nu riskerar dock nya köpare bli utan den av regeringen utlovade miljöbonusen. Pengarna som avsatts för detta tog nämligen slut redan ett par veckor in på det nya året.

Transportstyrelsens siffror, från den 10 januari, visar att regeringen har avsatt 3,5 miljarder kronor för årets miljöbilsbonus. Dock fanns redan en kö sedan tidigare på köpare som inväntar drygt 3,7 miljarder kronor. Detta beror på att bonusen betalas ut med ett halvårs fördröjning. Redan från årets start saknas alltså 200 miljarder i systemet och i sommar finns inga pengar kvar.

LÄS ÄVEN: Regeringens elprisstöd felkonstruerat

Strandhäll lovar kanske

Enligt SVT ger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) svävande besked om huruvida regeringen kommer att tillföra mer pengar till de nya elbilsköparna eller om dessa blir utan bonus.

– Det är upp till oss som regering att se till att vi kan täcka upp för det löften vi har gett. Vi lägger ju till mer pengar inom ett antal olika områden, och är det så att det gäller även bonus-malus så får regeringen komma tillbaka till de utökade behoven, säger hon.

I december utgjorde laddbara bilar 60 procent av all nybilsförsäljning. Om försäljningen fortsätter i samma takt kommer ytterligare minst 4 miljarder kronor behöva tillföras, bara för den första halvan av året. Hittills har regeringen grävt djupare i skattkistan, varje gång det fattats pengar i systemet.

Om regeringen kan öka anslaget än en gång är nu högst osäkert. Socialdemokraterna styr fram till valet med en budget framtagen av M, KD och SD. Vilka som styr därefter återstår att se.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons