Barn till en kvinnlig IS-terrorist som återvänt till Sverige poserar med vapen och avhuggna huvuden på bilder tagna i Syrien. Det rapporterar SVT.

Den idag 48-åriga IS-kvinnan reste till Syrien 2013 med sina fem minderåriga barn och anslöt sig till terrorgruppen Islamiska staten. Samma sommar dödades hennes dåvarande man, enligt Bulletin känd som ”Abu Omar al Kurdi”, i strider i Syrien.

Nu är kvinnan tillbaka i Sverige och har tagit två av sina döttrar med sig, vilka idag är fjorton och tre år gamla. De döttrarna har omhändertagits av socialtjänsten i enlighet med Lagen om vård av unga. Det framgår av en två veckor gammal dom från Förvaltningsdomstolen i Göteborg, som Samhällsnytt tagit del av.

Enligt domen har tre bröder till flickorna dödats i Syrien och kvinnan har dessutom ytterligare två döttrar som är kvar i Idlib i samma land. Vid ankomsten till Sverige uppgav den 48-åriga att hon inte ville till Sverige och att hon inte velat det tidigare heller. ”Detta står i linje med att hon inte har lärt sina barn svenska, trots att hon själv kan svenska flytande och har haft en svensk uppväxt”, skriver domstolen i sin dom.

Att kvinnan uttryckt att hon inte vill till Sverige och att två av hennes döttrar är kvar i Syrien gör att svenska myndigheter befarar att kvinnan kommer försöka återvända till Syrien och ta sina två barn i Sverige med sig, om hon får chansen. En omständighet som vägt tungt vid beslutet om att omhänderta döttrarna i Sverige. ”De behöver omges av sunda värderingar som inte är präglade av våldsbejakande extremism”, skriver domstolen.

Enligt domen har den 14-åriga flickan upplevt ”flertalet traumatiska händelser såsom bortgång av sin far och tre bröder” i Syrien. Av en orosanmälan från polisen framgår att den 14-åriga flickan blev bortgift för två år sedan, när hon bara var tolv år gammal. Intrycket av att barnen upplevt traumatiska händelser stärks av privata bilder tagna på IS-kvinnans barn i Syrien. På bilderna syns hur barnen poserar med vapen och avhuggna huvuden i det islamistiska kalifatet.

Den 48-åriga kvinnan nekar till att vara våldsbejakande islamist. Hon säger att hon blev lurad att åka till Syrien av sin dåvarande man och att hon endast var en hemmafru som inte fick blanda sig i terrorgruppens verksamhet.