Svenska staten och elbolagen är de stora vinnarna på den rådande elbristen. Under första halvåret i år var differensen mellan produktionspriser och spotpriserna för el producerad i Sverige 70 miljarder kronor. Det konstaterar Harald Klomp, affärsstrateg på Vattenfall Eldistibution, på Twitter.

”70 miljarder kronor blev differens mellan produktionskostnad och spotpriserna för el producerad i Sverige under första halvåret 2022. Bra business för alla inblandade.”

Så uttryckte sig affärsstrategen på Vattenfall i en tweet förra månaden.

Marginalprissättning

Anledningen till de stora marginalerna är att även om elpriset blivit mångdubbelt högre, så har den inte blivit särskilt mycket dyrare att producera.

LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät: Elavbrott och 40 kronor per kWh hotar Sydsverige

Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, förklarar i ett mejl till Samnytt hur det fungerar:

– Det enkla svaret är att elmarknaden har marginalprissättning. Det betyder att den dyraste produktionen som körs för den aktuella timmen är prissättande för all produktion, även den billigaste.

– På det sättet så finns en prisskillnad som ska bidra till en konkurrens och att om priset blir för högt så ska det vara incitament till ny produktion, eller ej nedläggning av befintlig som kör få timmar på detta pris.

”I runda tal riktiga”

Erik Ek säger att han inte har insyn i producenternas grundpris, men konstaterar att Vattenfall ”förstås” har det.

LÄS ÄVEN: Liberale reaktorfysikern: Elbristen inte Putins fel

– Om du vill att jag ska göra en reality check på hans siffror så tror jag att de kan vara i runda tal riktiga, säger Ek.

Han betonar också att de pengar svenska staten får in på det höga elpriset i form av så kallade flaskhalsavgifter inte tillfaller statskassan, utan ska användas för att förstärka elnätet.

– Tyvärr är ledtiderna sådana att det kommer att ta en längre period än något år att få nya ledningar på plats vid stora förändringar i kraftsystemet, säger Erik Ek.

LÄS ÄVEN: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”