En 15-årig pojke i Frankrike kan dömas till fängelse efter att ha hotat sin lärare med en pistol samtidigt som han krävde att bli uppskriven som närvarande vid lektionen. Vapnet visade sig senare vara en attrapp, en kopia av en pistol eller en soft air gun. Frankrikes president Emmanuel Macron har kommenterat händelsen med att det kommer vidtas åtgärder för att se till hotfullt beteende försvinner helt från skolor.

En video blev viral i sociala medier under slutet av förra veckan, videon visar en elev som hotar sin lärare med pistol i ett klassrum utanför Paris. Eleven skriker ”håller ner ditt huvud” samtidigt som han kräver att markeras som närvarande i protokollet, skriver France 24.

https://www.youtube.com/watch?v=2QMX2qdFjUQ

Macron: Oacceptabelt

Eleverna som närvarar i klassrummet vid Branly High School, filmade den pistolviftande eleven samtidigt som de skrattade åt situationen. Videon nådde senare President Emmanuel Macron som twittrade ut ”Att hota en lärare är oacceptabelt. Jag har bett utbildningsministern och inrikesministern vidta alla åtgärder som krävs för att händelsen bestraffas och att den här typen av hotfullt beteende upphör i franska skolor”.

Under söndagen gjorde även utbildningsminister Jean-Michel Blanquer och inrikesminister Christophe Castaner ett gemensamt uttalande om situationen i klassrummet. ”Skolan är republikens vagga och det är här vi lär oss respektera republiken. Vi ska återta republiken kvadratmeter för kvadratmeter från laglösa krafter”, sa Castaner på en polisstation i Paris.

Läraren anmälde eleven

Läraren i videoklippet har anmält eleven för vapenhot och eleven överlämnade sig under söndagen till polisen. Han kan nu dömas till fängelse i upp till fem år. Eleven förklarade för domaren att det var en leksakspistol och att han bara skämtade.