Elever från omkringliggande skolor til ICA-butiken i Bro centrum norr och Stockholm har utsatt butiken och dess anställda för bråk och brottslighet i över två och ett halvt år. Nu säger Ica-handlaren Örjan Josefsson att de fått nog och att inga högstadieelever får komma in under skoltid.

Sedan han tog över butiken för 2,5 år sedan har situationen fortgått. Nu inför han en regel att inte elever från högstadiet Broskolan intill får besöka butiken mellan klockan 8-15 på vardagar.

– Vi har utsatts för en hel del brottslighet. Grovt rån, inbrott och massa andra saker. Det är ett arbetsmiljöproblem. Det tar på vår personal, säger Örjan Josefsson till Aftonbladet.

Utöver brottsligheten är det allmänt ståk och bråk, berättar Josefsson. Skrik och gap är en del av vardagen och det kan komma in 30-40 stycken samtidigt. I intervjun kallar han det ”stökiga undomar i utanförskapsområden” men tror att det löses genom dialog med skolan.

– Vi måste ha en dialog med skolan och eleverna och sätta upp tydliga regler och konsekvenser, säger han.

Han hoppas dock förbudet blir kortvarigt och tror på en lösning tillsammans med skolan och eleverna. Enligt honom ever skolan inte upp till sitt tillsynsansvar och det är därför han tar beslutat om att porta eleverna. Han och hans son ska nu besöka skolan och alla dess klasser för att prata om hur det ska bli bättre.

Det framgår inte hur Josefsson ska upprätthålla portningen av eleverna.

Det var år 2018, som Josefsson rånades i sin butik. ”De sköt sig in genom fönstret med hagelgevär när min fru stod och tömde kassan på andra sidan”, berättade han då.