I måndags morse slog Sveriges elförbrukning rekord för säsongen – 25 000 megawatt. Det har lett till att oljekraftverket i Karlshamn satts på beredskap för att på två timmar kunna starta och därmed förhindra elbrist i Sverige.

Rekordet förväntas dock passeras redan på fredag. Enligt Svenska Kraftnät kommer vi då förbruka 25 600 megawatt. Oljekraftverket i Karlshamn kan om det behöver användas bidra med 560 megawatt. Jämförelsevis hade Ringhals reaktor 1, som stängdes av 31 december 2020 efter beslut av S/MP-regeringen, en nettoeffekt på 881 megawatt.

Anledningen till att det nu inte blev elbrist i Sverige är att vi importerar el från grannländer. Exempelvis importerade vi den 31 januari el från Polen och Ryssland, vilket i hög grad är från fossila bränslen. Det motsvarade 75 procent av vad Ringhals 1 kunde producerat.

LÄS ÄVEN: Trots hotande elbrist – nu tas nästa reaktor i Ringhals ur drift

Elpriserna rusar

Elpriserna har samtidigt ökat kraftigt sedan Ringhals 1 stängdes i slutet av förra året. Sverige är numera indelat i fyra elområden och så här såg prisrusningen december till januari ut (öre/kWh):

1 – Norra Sverige: 26,91 -> 54,15
2 – Norra Mellansverige: 26,96 -> 54,54
3 – Södra Mellansverige: 41,21 -> 59,18
4 – Södra Sverige: 47,94 -> 60,27

Även om man jämför januari 2021 med samma månad 2020 är priserna enormt mycket högre i år. TT skriver att orsakerna är kallt väder, vilket är förväntat i Sverige på vintern, kombinerat med ”en reaktor som stängts av och en vind som har mojnat”.

Slår ut svensk industri

Det höga elpriset slår nu mot svensk industri. Skogsbolaget Holmen har tvingats stänga ned produktion i två av sina pappersbruk efter att elpriset återigen rusat. Koncernens vd Henrik Sjölund menar att de extremt höga elpriserna bevisar att elmarknaden inte fungerar och att hela den svenska elintensiva industrin hotas.

– Jag är allvarligt oroad. Den elintensiva industrin är oerhört betydelsefull för svenskt välstånd och skapar hundratusentals jobb och stora exportinkomster, säger Henrik Sjölund, till Di.

Kul att du läser Samnytt! Men för att vi ska kunna fortsätta att ge dig de perspektiv gammelmedia inte gör behöver vi ditt stöd. Om du inte redan är månadsgivare så får du gärna fylla i donationsformuläret nedan, efter att du läst klart artikeln!

Redan sommaren 2019 kunde Samnytt rapportera om att elbristen skadade svensk näringsliv och arbetstillfällen. Brödjätten Pågen vill expandera men hindrades just på grund av strömbrist.

LÄS MER: Brödjätte vill expandera – stoppas av elbrist: ”Strömbrist är något man hör talas om i u-länder”

Regeringen ger IT-jättarna 98% rabatt

Samtidigt som elpriserna rusar och elbristen tilltar ger den socialdemokratiska regeringen de stora amerikanska IT-jättarna massiv rabatt på elskatten. En enda av de stora nätjättarnas serverhallar slukar lika mycket el som ett halvt kärnkraftverk producerar eller dubbelt så mycket som krävs för att försörja en stad av Uppsalas storlek. Några av de subventionerade storföretagen som varje år gör stora miljardvinster är Google, Amazon och Facebook.

Medan vanliga elkonsumenter tvingas betala höga elpriser kryddade med höga elskatter får dessa företag elen väldigt billigt. Elskatterna subventioneras med upp till 97 procent. Det innebär att en vanlig privatperson i Sverige betalar 90 gånger högre elskatt än vad dessa enormt rika företag gör.

Den officiella hållningen är att de massiva subventionerna ska gagna arbetstillfällen och skapa skatteintäkter, men de förhoppningarna har visat sig vara falska.

”PR-bluff”

Det var strax innan midsommar 2017 som tre socialdemokratiska ministrar undertecknade ett brev ställt till cheferna för Amazon, Facebook och Google där de bönade om att företagen skulle etableras här. Det löd:

För att tala klarspråk, i en tid när andra tar ett steg tillbaka vill vi röra oss framåt. Därför kommer vi göra det lättare för ditt bolag att komma hit och dra nytta av vårt storartade företagsklimat.

”Vi är redo för business och står till er tjänst”, avslutade ministrarna Isabella Lövin, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan brevet.

Socialdemokraterna gav bland annat Facebook ett etableringsstöd på 140 miljoner och som tidigare nämnt IT-jättarna sänkt elskatt med 97 procent. Detta samtidigt som Facebook, Google och Amazon slussar sina vinster till skatteparadis.

Utöver det utlovades 30 000 jobb som ett resultat av satsningen, men det sågades av experter och professorer som en PR-bluff.

– Det är mest en pr-grej. Företag behöver aldrig ta ansvar för indirekta jobb, det är mest ett sätt att få ett projekt att se bättre ut än vad det faktiskt är, säger Kenneth Thomas, professor emeritus i statsvetenskap vid universitetet i St Louis i Missouri, i somras.

LÄS MER: VD: Elbristen kväver tillväxten i södra Sverige

Tyckte du denna artikel var intressant?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.