Elliott

Genrebild/Elliot Gustavsson Foto: Faksimil Facebook/Privat

Inrikes

Eliott skrek av smärta men vårdcentral nonchalerade – dog av cancer

Publicerad 5/12/2021
Annons

En gymnasieelev i Göteborg sökte vård med anledning av smärtor i käken och känselbortfall i ansiktet men besök till vårdcentral och sjukhus ledde bara till att han fick värktabletter. En månad senare konstaterades det att tonåringen led av en aggressiv cancer men då var det försent att rädda hans liv.

I år skulle 18-årige Eliott Gustavsson ha tagit studenten från samhällsprogrammet vid Hvitfeldtska gymnasiet. För ett år sedan började Eliott få smärtsamma känningar i käken vilket gjorde att han sökte sig till en tandläkare och en odontolog som inte kunde se något onormalt, rapporterar GP.

LÄS ÄVEN: Vården missade pojkes cancer över 20 gånger – skickades hem med värktabletter

Eliotts smärta förvärrades och hans far berättar för tidningen hur sonen kunde ligga och skrika om nätterna. Familjen sökte sig till vårdcentralen och låg även på för att de skulle undersöka sonens symptom – men trots försöken fick sonen klara sig med utskrivna värktabletter.

Efter många telefonsamtal och mejl till sjuksköterskor och enhetschefen på vårdcentralen fick sonen till slut en akuttid. Den tiden var dock två veckor senare och Eliotts svårigheter att sova fortsatte.

Familjen sökte sig därför till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att få akutvård. Vårdpersonalen vid Sahlgrenska var däremot inte intresserade av att hjälpa till och skickade Eliott hem lika fort med hänvisning till att det redan finns en pågående utredning hos vårdcentralen.

Läkaren: Du måste själv ta kontroll över smärtan

När tiden var inne för återbesöket hos vårdcentralen hade Eliotts hälsotillstånd försämrats. Föräldrarna berättar hur sonen var blek, andfådd, upplevde hjärtklappning och hade svullen mage.

Återigen nonchalerade läkare familjen och förklarade att symptomen som Eliott upplevde enbart berodde på att han kände ”oro”. Läkaren gav därför rådet att Eliott själv ”måste ta kontroll över sin smärta”.

Sjukhus fick tömma fem liter vätska

Läkaren vid vårdcentralen skickade sedan hem familjen – men bara två dagar senare fick Eliott föras akut till sjukhus. Vid akuten konsterade man att Eliott hade haft en ihållande hjärtklappning i flera dygn. Hans lungor fick tömmas på fem liter vätska och efter en vecka satte läkare in cellgifter.

Eliott led av en aggressiv form av lymfcancer som spred sig hastigt i hans kropp. Bara åtta dagar efter att Eliott lades in på sjukhuset avled han. Detta efter att hans organ hade börjat svikta och att han hade drabbats av en akut blodförgiftning.

Remiss hade dröjt nära en månad

Vårdcentralen anmälde den missade cancersjukdomen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). IVO:s utredning har visat att läkaren inte remitterade Eliott vidare förrän efter tre veckor. Vidare har Eliott inte fått någon ny läkarbedömning trots flera kontaktförsök från familjen.

IVO framför att vårdcentralens handläggning har varit passiv och att det inte går att utesluta att den fördröjda diagnosen har påverkat den tragiska utgången.

Vårdcentralen: ”Vi har haft samtal med personalen”

Vårdcentralen får däremot inga närmare påföljder eftersom IVO är nöjd med de åtgärder som man redan vidtagit – i form av samtal med personalen. Det framgår även att den ansvariga läkaren slutade vid årskiftet.

– Det som hänt är förfärligt och en händelse med många delar som vi tar väldigt allvarligt på. Vi har haft samtal med personalen och vidtagit åtgärder för att det inte ska hända igen, säger vårdcentralens chef till GP.

Eliotts föräldrar har övervägt att även anmäla Sahlgrenskas akutmottagning för att inte vårdpersonalen inte tog sonens symptom på allvar – men de saknar energi att fortsätta driva processer mot vården.

LÄS ÄVEN: Sjukhus nonchalerade 4-åring med blodcancer – skickades hem flera gånger med värktabletter

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons