På torsdagen hängdes en stor docka upp och ned utanför Stockholms stadshus. Dockan föreställde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan – och det ledde till starka reaktioner från turkiskt håll. Statsminister Ulf Kristersson (M) gick ut och fördömde tilltaget i tv – men nu kritiseras han hårt av en yttrandefrihetsexpert.

Efter dockprotesten, som genomfördes av PKK-aktivister, sade statsminister Ulf Kristersson att det inträffade var ”farligt för svensk säkerhet”.

– Det är ägnat, skulle jag säga, som ett sabotage mot den svenska Nato-ansökan. Det är farligt för svensk säkerhet, sade Ulf Kristersson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Men statsministerns fördömande imponerade inte på alla. Efter uttalandet riktar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke hård kritik mot Kristersson.

Funcke: ”Han går för långt”

– Kristersson tar verkligen i från tårna när han säger att det hotar svensk säkerhet. Det är en stark markering som skickar signaler till de som vill kritisera en despot. Det får man tydligen inte göra enligt den här regeringen, säger han till DN.

Funcke poängterar vidare att yttrandefriheten inte ska vara beroende av vad gemene man tycker är trevligt att höra eller se.

– Även om dockan kan uppfattas stötande och makaber är den sortens opinionsyttringar tillåtna i Sverige. Precis som det är tillåtet att bränna Koranen eller att rita en rondellhund. Yttranden behöver inte gå hem i salongerna för att vara tillåtna, säger Funcke.

– Han går på tok för långt. Yttrandefriheten får aldrig bli underordnad Nato-ansökan.

Utrikesministern: ”Spelar Ryssland i händerna”

På fredagen publicerades ett uttalande från utrikesminister Tobias Billström på regeringens hemsida. Både han och statsministern uttrycker samma syn på situationen – och menar att aktionen ”spelar Ryssland i händerna”.

”Vi ser otroligt allvarligt på det som hänt. Att genomföra en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare är förkastligt i sig, och särskilt i ett land som två gånger har förlorat ledande politiker i mord. Detta är också ämnat just som ett sabotage mot den svenska Natoansökan, den här organisationen uttrycker det explicit”, säger Billström i uttalandet.

Han framhäver också vikten av Sveriges relationer med Turkiet.

Denna skamlösa handling riskerar nu att försvåra och försena den process där Sverige och vår blivande allierade Turkiet steg för steg byggt förtroende för varandra för att möjliggöra en turkisk ratificering av ett svenskt medlemskap i Nato. Aktionen spelar Ryssland i händerna och försvagar vårt land. Detta i den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget. Vi kan inte nog understryka allvaret i detta”, säger han vidare.

LÄS ÄVEN: Erdogan-docka hängd utanför Stockholms stadshus – Turkiet rasar