Under söndagen inleddes FN:s stora klimatkonferens COP 26 i Glasgow i Skottland. Precis som den globala elitens privata jetplan svärmar till Davos i Schweiz varje år för World Economic Forum, anländer de också i strid ström till Glasgow för veckans klimatkonferens. Nu anklagas världsledarna för hyckleri och att införa åtstramningar för vanligt folk som de undantar sig själva från.

Delegater från närmare 200 länder väntas anlända till Glasgow. Utöver dem kommer även representanter från en mängd organisationer och urbefolkningar samt klimataktivister, journalister och andra. Sammanlagt väntas cirka 30 000 personer dyka upp.

The Herald rapporterar att tillströmningen av människor även kräver en större säkerhetsnärvaro. Detta uppges innebära att ytterligare 10 000 poliser kommer att resa från olika delar av Storbritannien för att säkra genomförandet av evenemanget.

LÄS ÄVEN: Klimat-Gretas extremister skapade kaos i attacker mot flygplatser

EU:s tjänstemän reser allt oftare med privatjet

I augusti rapporterade Samnytt om att samtidigt som EU lovat att minska utsläppen har Bryssel ökat budgeten för den politiska elitens resor med privatjet till 13,5 miljoner euro under de kommande fyra åren.

Hela 400 privata jetflygplan är planerade för landning inför klimatkonferensen. Utsläppen från världsledarnas och dignitärernas lyxflyg kommer att överstiga 13 000 ton, enligt beräkningar från Sunday Mail. Privatjetarna som anländer till COP 26 släpper ut mer koldioxid i atmosfären än 1 600 skottar gör under ett helt år, konstaterar tidningen.

– För att sätta det i ett sammanhang är det totala koldioxidavtrycket för en vanlig medborgare, inklusive alla resor och allt de konsumerar, cirka åtta ton per år, säger Matt Finch, vid Transport & Environment, en europeisk federation av av icke-statliga organisationer som arbetar för renare transporter.

Anklagas för hyckleri

En av talarna vid öppningsceremonin är Prins Charles, som innan dess deltagit vid G20 mötet i Rom. Sin vana trogen anländer han med privatjet.

USA:s president Joe Biden anländer med Air Force One. Även han var med på G20-mötet, där världsledarna applåderade sig själva efter att ha kommit överens om att ytterligare strama åt klimatmålen för vanligt folk. I den nya överenskommelsen enade sig G20-länderna  om att den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader, jämfört med förindustriella nivåer, skriver DN.

Biden anlände till G20-mötet i en cortege med hela 85 bilar.

LÄS ÄVEN: EU ökar spenderingen på privatjet för topptjänstemän

”Oroande start på konferensen”

En genomsnittlig privatjetresa släpper ut 10 gånger så mycket så kallade växthusgaser per person som samma resa på ett flyg i ekonomiklass och 150 gånger mer än en tågresa, uppger tidningen.

– Att så många deltagare väljer att resa med privatjet när andra alternativ finns tillgängliga är en oroande start på konferensen, säger Mathew Lawrence, Mathew Lawrence, chef för Common Wealths tankesmedja för hållbar ekonomi.