kärnkraft barsebäck

Foto: Bengt Oberger, CC BY-SA 4.0

Ekonomi

Elkrisen: Ökat stöd för kärnkraft

Publicerad 12/23/2021
Annons

De skenande elpriserna med uppgångar på flera hundra procent oroar svenska folket enligt en ny undersökning. Samtidigt ökar stödet för kärnkraften.

I veckan slog elpriserna åter igen nya rekord och särskilt drabbat är södra Sverige. Enligt en mätning från Infostat är oron bland svenska folket stor för såväl landets ekonomi som den egna plånboken.

– Vi ser en utbredd oro för vardagslivet, att lamporna kan slockna och att hushållskassan ska påverkas, säger Peter Santesson, opinionsanalytiker och vd för Infostat, till Expressen.

LÄS ÄVEN: Ännu ett nytt rekord för elpriset

Han liknar situationen med vattenbristen som dykt upp under somrarna – något som tills nyligen brukade vara en självklar grundläggande funktion i samhället som inte längre kan tas för given.

Störst oro, 56 procent, har svenska folket för att svensk ekonomi ska ta skada av de höga elpriserna följt av risken för elbrist. Oron för den egna ekonomin är större bland villa- och radhusägare och i södra Sverige. Var tredje tillfrågad oroar sig för att det ska bli strömavbrott, lika många för att de inte ha råd med elräkningen.

Mer kärnkraft

Bland dem som bor i elområde 4 anser 45 procent att det är rätt att i första hand satsa på mer och ny kärnkraft – i september var motsvarande siffra 31 procent. I hela Sverige har stödet ökat från 32 till 39 procent.

– Det ser ut som att vädret och elpriset har fått en mycket tydlig och snabb opinionseffekt, i synnerhet i Sydsverige där elpriset rusat mest. Nu är det en het politisk fråga om kärnkraften kan och bör vara en lösning på problemet med elpriserna. Men här framgår det att allt fler hos allmänheten börjar göra den kopplingen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons